Emoții pentru bogații Rusiei cu afaceri în SUA | Bloomberg

  • 25 Ianuarie 2018 07:47
Emoții pentru bogații Rusiei cu afaceri în SUA | Bloomberg

Bogații Rusiei care au afaceri în Statele Unite își țin respirația. Trezoreria americană de Stat pregătește, în aceste zile, o listă cu oligarhii ruși considerați apropiați ai lui Vladimir Putin. Acasă, asocierea cu țarul de la Kremlin este esențială pentru succes, dar e și mândrie, însă afară în America, miliardarii ruși ar dori să ascundă apartenența la regim.

Bloomberg citează oficiali care susțin că oligarhii au făcut lobby puternic să afle dacă sunt pe listă și dacă da, să fie scoși.

Trezoreria Statelor Unite va finaliza, până pe 29 ianuarie, o așa-numită „listă neagră" a oligarhilor apropiați Kremlinului și care au afaceri pe teritoriul american. Documentul e întocmit pe baza unei legi promulgate, fără prea mare tragere de inimă, de președintele Donald Trump în august anul trecut - care urmărea, între altele, să penalizeze Rusia pentru o presupusă implicare în prezidențialele din Statele Unite din 2016. Autoritățile americane trebuie să identifice și averile nete ale oligarhilor de lângă Vladimir Putin. Unii oligarhi au luat legătura cu oficiali ai Trezoriei și ai Departamentului de Stat pentru a încerca să obțină informații care să-i ajute să evite includerea pe listă.

Alți oameni de afaceri ruși au trimis delegați la Washington pentru a supraveghea situația de la fața locului. Dar această listă a oligarhilor ruși le dă bătăi de cap și oficialilor americani. În primul rând, nu se știe dacă ea va fi făcută publică și nu este clar nici dacă oligarhii identificați vor fi, în vreun fel sancționați. Documentul ar putea fi secretizat și, astfel, nu va trece prin Biroul pentru Controlul Activelor Străine - cel care adoptă sancțiuni.

Publicarea listei și eventuale noi sancțiuni ar putesa lovi direct finanțele Moscovei. Teama este că vor fi afectate obligațiunile emise de guvernul rus. Vor duce la creșterea dobânzilor, dar în același timp vor duce la un val de vânzări pe piața secundartă a deținerilor actuale. Mai departe poate genera ieșiri de capitaluri din Rusia, care vor lovi rubla. Iar în acest an ministerul de finanțe are nevoie să ia imprumuturi de 18 miliarde de dolari.

Chiar și fără sancțiuni clare la adresa lor, oligarhii vor suferi totuși lovituri de imagine pentru că se vor afla pe o listă a „persoanelor care fac lucruri rele", spun avocații specializați în acest domeniu. Se așteaptă, însă, ca această listă - odată finalizată - să reprezinte o bază pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei. De cealaltă parte, Vladimir Putin a încercat să contracareze mișcările americanilor. Parlamentul a votat, încă de luna trecută, o amnistie fiscală pentru bogații Rusiei care decid să-și repatrieze banii. Principiul reciprocității este încă valabil, spunea purtătorul de cuvânt al președintelui rus. În luna octombrie a anului trecut, jurnaliștii de la The Moscow Times identificau câțiva oligarhi care s-ar putea regăsit pe listă. Printre ei - Oleg Deripaska - care deține gigantul Rusal, una dintre cele mai mari companii din industria aluminiului. De altfel, oligarhul este bănuit că a ținut frecvent legătură cu Paul Manafort, fostul șef de campanie al lui Donald Trump.

Un alt nume ar fi cel al lui Mihail Friedman, cel aflat în spatele grupului financiar Alpha.

Nici Roman Abramovici nu ar fi străin de cercurile de la Kremlin, deși în ultimii ani a dat impresia că s-a îndepărat. Aparențele de multe ori înseală.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău