Emmanuel Macron vrea să discute „direct” cu Putin pe tema centralei nucleare de la Zaporojie

  • 24 Noiembrie 2022 17:05
Emmanuel Macron vrea să discute „direct” cu Putin pe tema centralei nucleare de la Zaporojie

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea să vorbească în curând cu președintele rus Vladimir Putin despre „energia nucleară civilă” și despre centrala nucleară de la Zaporojie, ținta unor noi bombardamente în această săptămână, informează AFP, potrivit CaleaEuropeană.ro.

„Intenționez să am un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce țin de industria nucleară civilă și centrala Zaporojie”, a declarat Macron jurnaliștilor la Paris, după o convorbire cu directorul-general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Liderul francez a mai declarat că „strategia rusă este de a aduce la disperare populația” și că „parlamentarii noștri au un rol de jucat” în acest sens în contextul în care Franța găzduiește pe 13 decembrie „o conferință la Paris pentru rezistența și reziliența ucraineană”.

De partea rusă, „deocamdată nu există niciun acord cu privire la o convorbire la telefon cu președintele francez”. “La drept vorbind, nu există nicio propunere concretă cu privire la acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul summitului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la Erevan.

Săptămâna aceasta au avut loc atacuri repetate asupra vastei centrale nucleare din sudul Ucrainei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a menționat „atacuri țintite” pentru care Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc.

Ulterior, miercuri, AIEA a precizat într-un comunicat că centrala nucleară de la Zaporojie a a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică, în prezent bazându-se pe generatoare diesel de urgență.

Centrala este situată în regiunea Zaporojie, pe care Rusia a declarat-o anexată, nu departe de linia frontului. În octombrie, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care a plasat centrala nucleară sub administrația Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău