Emmanuel Macron va rosti un discurs în Bundestag despre relansarea Europei

  • 16 Noiembrie 2018 19:05
Emmanuel Macron va rosti un discurs în Bundestag despre relansarea Europei

Președintele francez Emmanuel Macron va rosti duminică în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) un discurs axat pe 'responsabilitatea franco-germană' pentru relansarea Europei, a anunțat vineri președinția franceză, relatează AFP, citat de Agerpres.

Macron va fi primul șef de stat francez care va lua cuvântul în camera inferioară a Parlamentului german după Jacques Chirac în iunie 2000, tot în legătură cu viitorul Europei.

În ianuarie 1983, Francois Mitterrand a aprins spiritele după ce a susținut în Bundestag inițiativa cancelarului german Helmut Kohl de a desfășura rachete balistice Pershing în Germania de Vest pentru a răspunde programului sovietic de rachete SS-20.

Emmmanuel Macron, care va încheia cu acest discurs secvența memorială franco-germană în jurul Centenarului Primului Război Mondial, se va adresa parlamentarilor și membrilor guvernului germani.

Discursul său, de aproximativ 20 de minute, va fi 'axat pe o formă de responsabilitate franco-germană de a prezerva și reînvia proiectul (european) în Europa de astăzi', a precizat președinția franceză.

Șeful statului va prezenta proiectul său privind înființarea unei armate europene, idee sprijinită marți de cancelarul Angela Merkel, nu împotriva NATO sau a Statelor Unite, ci pentru a consolida autonomia strategică a Europei, insistă Parisul și Berlinul.

Acest proiect a provocat furia președintelui american Donald Trump, care a avertizat țările europene că trebuie mai întâi să-și achite contribuția financiară față de NATO.

După discurs, Emmanuel Macron și Angela Merkel vor avea o întâlnire de lucru privind modalitățile de relansare a construcției europene.

Șeful statului francez ar urma să insiste asupra necesității de a avansa asupra reformei zonei euro și a impozitării economiei digitale, două dintre proiectele sale emblematice care sunt privite însă cu rezervă de Berlin.

Vizita prezidențială se înscrie în cadrul 'Volkstrauertag' (Ziua Amintirii), o zi de comemorare națională în Germania dedicată reconcilierii, înțelegerii și păcii, însă și o zi de omagiu adus victimelor războiului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău