Emmanuel Macron va participa la Summitul de pace pentru Ucraina, anunță Palatul Elysee

  • 06 Iunie 08:35
Emmanuel Macron va participa la Summitul de pace pentru Ucraina, anunță Palatul Elysee

Președintele Franței, Emmanuel Macron, "va participa" la summitul de pace pentru Ucraina, care urmează să se desfășoare în Elveția la jumătatea lunii iunie, a anunțat miercuri Palatul Elysee, potrivit AFP, scrie Agerpres.

În afară de asistență militară "pe termen lung" pentru Ucraina, Franța intenționează să-și ofere "sprijinul politic și diplomatic", a explicat președinția franceză, citată de sursă.

Ucraina speră să obțină un sprijin larg la nivel internațional în cadrul acestui summit, expunând condițiile pe care le consideră necesare pentru a se pune capăt războiului declanșat de Rusia împotriva sa.

Peste 100 de țări și organizații s-au angajat să participe la acest summit, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat țările din regiunea Asia-Pacific să i se alăture.

Unii șefi de stat, cum ar fi președintele american Joe Biden, au comunicat deja că nu se vor deplasa la acest summit.

Statele Unite vor fi totuși reprezentate de vicepreședintele american Kamala Harris, după cum a indicat luni Casa Albă. Kievul a anunțat marți seara că va fi prezent și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit agenției de presă Unian.

În cadrul unei vizite la Beijing, viceministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a făcut apel miercuri la China, aliat apropiat al Rusiei, să participe la summitul cu privire la Ucraina din Elveția, potrivit AFP.

"Andrii Sîbiga și-a informat omologul său despre situația din Ucraina și despre pregătirile pentru summit", a indicat diplomația ucraineană într-un comunicat de presă, după o întâlnire între reprezentantul său și viceministrul chinez al afacerilor externe, Sun Weidong.

China a estimat la sfârșitul lunii mai că îi va fi "dificil" să participe la summitul programat pentru 15 și 16 iunie în Elveția din cauza absenței Rusiei, care nu a fost invitată.

Rusia, care nu este invitată, a minimalizat importanța reuniunii, considerând că este "absurdă" desfășurarea acesteia în absența ei.

În același timp, Palatul Elysee a anunțat miercuri - într-un comunicat - că președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski vor semna două acorduri în valoare de 650 milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi acordate Ucrainei pentru a sprijini autoritățile locale și, în special, infrastructurile critice, îndeosebi cele energetice, vizate de Rusia.

Emmanuel Macron se va întâlni vineri la Palatul Elysee cu omologul său Volodimir Zelenski, după care cei doi vor susține o conferință de presă.

Primul acord ar urma să pună la dispoziția Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD) "fonduri preconizate de 400 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 50 de milioane de euro sub formă de granturi până în 2027", pentru "a-și extinde activitățile în Ucraina".

Aceasta va permite AFD "să își desfășoare întreaga paletă de instrumente (...) pentru a sprijini autoritățile locale ucrainene, în coordonare și complementaritate cu donatorii deja prezenți în Ucraina", a explicat Palatul Elysee.

Cel de-al doilea acord vizează înființarea unui "fond de sprijin" pentru infrastructuri critice, cu un buget de 200 de milioane de euro "pentru a sprijini întreprinderile franceze în cadrul viitoarelor licitații (...) în domeniile energiei, transporturilor, apei și salubrizării, sănătății și agriculturii", conform comunicatului dat publicității de președinția franceză.

"Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a finanța proiecte importante, pentru a consolida sau înlocui infrastructurile energetice care cedează" din cauză că sunt prioritar vizate de Moscova, subliniază Palatul Elysee.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
25
Mon
23
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău