Emmanuel Macron: Uniunea Europeană va dispărea dacă nu va fi gândită ca o putere mondială

  • 07 Noiembrie 2019 15:46
Emmanuel Macron: Uniunea Europeană va dispărea dacă nu va fi gândită ca o putere mondială

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de "fragilitatea extraordinară a Europei", care "va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume", informează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu cred că dramatizez lucrurile, încerc să fiu lucid", a spus șeful statului francez într-un interviu publicat joi în săptămânalul The Economist, subliniind trei mari riscuri pentru Europa: ca ea "să uite că este o comunitate", "dezalinierea" politicii americane de proiectul european și emergența puterii chineze "care marginalizează clar Europa".

"După 70 de ani, s-a reușit un mic miracol geopolitic, istoric, civilizațional: o ecuație politică fără hegemonie, care permite pacea. (...) Însă există azi o serie de fenomene ce ne pun într-o situație la marginea prăpastiei", a insistat Macron, care vede de asemenea că UE "se epuizează în urma Brexit-ului".

Președintele francez estimează în primul rând că "Europa a uitat că era o comunitate, considerându-se progresiv o piață, cu o teleologie care era expansiunea". Potrivit șefului statului francez, este vorba de "o greșeală profundă, pentru că ea a redus anvergura politică a proiectului, începând cu anii 1990''.

Al doilea pericol îl reprezintă SUA, care rămân "marele nostru aliat", dar care "privesc în altă parte", spre "China și continentul american". Această basculare a fost amorsată de Barack Obama, estimează Macron, "însă pentru prima dată, avem un președinte american (Donald Trump) care nu împărtășește ideea proiectului european, iar politica americană nu se mai aliniază la acest proiect", potrivit liderului francez.

Nu în ultimul rând, reechilibrarea lumii vine la pachet cu emergența - vreme de 15 ani - a puterii chineze, care creează un risc de bipolarizare și marginalizare clară a Europei. Și la acest risc de "G2", SUA/China, "se adaugă revenirea puterilor autoritare, în vecinătatea Europei, care ne fragilizează de asemenea foarte profund", adăugă Macron, citând Turcia și Rusia.

În consecință, el estimează că dacă europenii nu au "o trezire, o conștientizare a acestei situații și o decizie care să sesizeze acestea, riscul este mare ca, pe termen lung, Europa să dispară geopolitic sau în orice caz să nu mai fie stăpâna propriului destin". "Cred foarte tare că asta s-ar putea întâmpla", a avertizat Macron.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26
Ploaie ușoară
Umiditate:61 %
Vint:5,7 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Wed
18
Thu
19

Curs oficial BNM 05 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău