Emmanuel Macron: Uniunea Europeană are nevoie de lideri cu ''experiență și credibilitate''

  • 28 Mai 2019 18:30
Emmanuel Macron: Uniunea Europeană are nevoie de lideri cu ''experiență și credibilitate''

Uniunea Europeană are nevoie de oameni cu "experiență și credibilitate", a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron, o remarcă ce pare să-l vizeze pe Manfred Weber, candidatul conservatorilor la președinția Comisiei Europene, care nu a deținut niciodată un post guvernamental, relatează dpa și AFP, citat de Agerpres.

Prioritățile pentru următorii ani includ abordarea problemelor legate de schimbarea climatică și a provocărilor economice, dar și construirea unei Europe care își protejează cetățenii, a spus Macron la sosirea la summitul UE extraordinar de marți, adăugând că deciziile privind numirile ar trebui să fie luate "în baza acestei ambiții".

Făcând pentru prima dată bilanțul acestui scrutin, șeful statului francez a mai spus că "deși mulți credeau că Europa este obosită, din ce în ce mai puțin democratică, popoarele noastre au spus pur și simplu că râvnesc la Europa".

"Ne aflăm în fața unei veritabile recompuneri și a unei noi etape a aventurii europene", a mai spus Macron.

După un dejun la Bruxelles cu premierii belgian Charles Michel, spaniol Pedro Sanchez, portughez Antonio Costa și olandez Mark Rutte, Emmanuel Macron ar urma să se întâlnească în cursul după-amiezii cu liderii statelor din Grupul de la Vișegrad - Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria - bastion al taberei naționaliste. Ulterior el ar urma să se întâlnească cu președintele Consiliului European Donald Tusk și cu cancelarul german Angela Merkel.

În timpul dineului, prevăzut să aibă loc la ora 18.00 (16.00 GMT), liderii celor 28 vor dezbate rezultatele alegerile, proiectul european al următorilor cinci ani și procesul pentru alegerea principalilor responsabili ai UE.

"Pentru prima dată de când există Parlamentul European, nu există o majoritate a două partide", Partidul Popular European și social-democrații. "Deci este necesar să se construiască altceva, un nou proiect, care să fie imaginea a ceea ce poporul european a ales", a spus Macron.

"În această privință, noua forță centrală de progres pe care suntem pe cale să o construim va avea evident un rol, o responsabilitate importantă", a adăugat el.

Cei 21 de eurodeputați de pe lista majorității LREM-Modem, "Renaissance", care a primit duminică 22,41% din voturi, a ieșit pe locul al doilea în scrutinul din Franța, după Adunarea națională, ar urma să constituie principala forță a noului grup centrist din PE.

Potrivit șefului statului francez, pentru a construi "ambiția europeană pentru următorii cinci ani", va trebui să alegem în fruntea UE "femei și bărbați care au experiența și credibilitatea care le permit să îndeplinească aceste misiuni".

El a furnizat în acest sens numele danezei Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență, al francezului Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit, sau al olandezului Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei, ca fiind printre "oamenii care au aceste competențe", dar nu și pe cel al germanului Manfred Weber, candidatul desemnat al PPE, care rămâne, în pofida unui recul, primul grup politic din Parlamentul de la Strasbourg.

"Nu vreau o dezbatere despre nume astăzi. Vreau o dezbatere despre proiect, despre priorități și despre criterii", a adăugat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău