Emmanuel Macron: UE este pregătită să sprijine Ucraina pe termen lung

  • 23 August 2022 19:00
Emmanuel Macron: UE este pregătită să sprijine Ucraina pe termen lung

Președintele francez Emmanuel Macron a promis marți că sprijinul UE pentru Ucraina, care luptă împotriva invaziei Rusiei, va continua „pe termen lung”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

La șase luni de la izbucnirea conflictului, „determinarea noastră nu s-a schimbat și suntem gata să menținem acest efort pe termen lung”, a declarat Macron într-un discurs video adresat participanților la la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeea de la Kiev.

 

„Această destabilizare a ordinii internaționale și perturbările care au urmat, la nivel umanitar, în ceea ce privește energia și alimentele, sunt consecințele alegerii făcute de Rusia și numai de Rusia de a ataca Ucraina la 24 februarie”, a spus liderul francez. „Împotriva acestui lucru nu poate exista nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis, pentru că este vorba de libertatea noastră, a tuturor, și de pace peste tot în lume”, a adăugat Macron.

Aliații occidentali ai Ucrainei au furnizat Kievului echipamente militare în valoare de miliarde de dolari și alte ajutoare care au împiedicat o înfrângere rapidă. Însă aceștia sunt reticenți la ideea de a se alătura direct luptei împotriva forțelor rusești care ocupă acum mari părți din estul și sudul Ucrainei.

De asemenea, președintele francez a menționat că Rusia trebuie să își îndeplinească obligațiile de a respecta normele dreptului internațional, să înceteze ostilitățile și să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.

„În urmă cu opt ani, Rusia a anexat ilegal o parte din teritoriul Ucrainei, a încălcat normele fundamentale ale dreptului internațional… Franța a susținut întotdeauna independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și va continua să facă acest lucru și în viitor… Aș dori să reamintesc Rusiei obligațiile sale de a respecta dreptul internațional”, a declarat Emmanuel Macron.

Potrivit acestuia, războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei privește toate țările lumii, deoarece este legat de destabilizarea dreptului internațional, a ordinii internaționale, are consecințe umanitare și implicații în domeniul energetic și alimentar.

„Toate acestea sunt consecințele alegerii făcute de Rusia. Alegând să atace Ucraina pe 24 februarie <…> Rusia s-a îndepărtat de principiile dreptului internațional, le-a încălcat, iar noi considerăm că este o slăbiciune <…> Cer încă o dată Rusiei să înceteze ostilitățile, să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei”, a afirmat Macron.

Aproape 60 de reprezentanți ai diferitelor țări ale lumii, inclusiv 40 de președinți și prim-miniștri, participă la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeea, care are loc astăzi la Kiev. În acest an, reprezentanții a încă două continente – Africa și America de Sud – participă pentru prima dată la summit, transmite caleaeuropeana.ro.

Numeroase state, din Africa și din Asia, au adoptat o politică de neutralitate după invazia rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie, invazie pe care acestea se abțin să o condamne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău