Emmanuel Macron și Jacinda Ardern fac apel la soluții pentru combaterea conținuturilor teroriste pe internet

  • 15 Mai 2021 12:45
Emmanuel Macron și Jacinda Ardern fac apel la soluții pentru combaterea conținuturilor teroriste pe internet

Internetul este folosit în mod abuziv ca armă de către teroriști pentru a răspândi ideologii bazate pe ură și pentru a inspira noi atacuri, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, într-o intervenție video la summitul de la Christchurch consacrat combaterii terorismului online, relatează sâmbătă dpa.

"Noi, democrațiile și apărătorii libertăților fundamentale trebuie să găsim soluțiile adecvate", a îndemnat liderul francez, care a evocat totodată în intervenția sa de vineri cazul Samuel Paty, profesorul francez ucis în octombrie lângă Paris după ce a fost contestat pe rețelele de socializare pentru că a prezentat la ore o imagine cu profetul Mahomed.

Paty "nu trebuie și nu va fi uitat. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată", a subliniat Macron.

El a precizat în intervenția sa că, în paralel cu interzicerea conținuturilor teroriste, trebuie acordată atenția necesară și protejării drepturilor fundamentale.

Emmanuel Macron și premierul neozeelandez Jacinda Ardern au organizat prima ediție a acestui summit acum doi ani, după atacurile teroriste de la Christchurch din 15 martie 2019, soldate cu 51 de morți după ce un adept al supremației albe a deschis focul în două moschei, transmițând live pe Facebook o parte din masacru.

La rândul ei, Jacinda Ardern a ridicat problema înțelegerii algoritmilor meniți să optimizeze conținuturile social media, a consemnat Reuters. 

"Existența algoritmilor în sine nu este neapărat o problemă, problema este dacă sunt folosiți sau nu în mod etic. Aceasta este una din cele mai importante chestiuni pentru comunitate în următorul an, pe lângă extinderea rețelei", a spus premierul neozeelandez sâmbătă, într-o conferință de presă organizată după forum.

Jacinda Ardern a menționat că principalele firme de IT au exprimat o dorință reală, în cadrul summitului, de a folosi algoritmii pentru "intervenții pozitive", dar nu a dat detalii privind modul în care aceste companii vor modifica utilizarea algoritmilor ce controlează conținuturile considerate nocive și care pot duce la radicalizare.

După prima ediție a summitului, peste 50 de țări, organizații și companii internaționale s-au alăturat "Apelului de la Christchurch" pentru eliminarea conținuturilor teroriste și extremiste violente de pe internet.

În acest an, inițiativei i s-au alăturat pentru prima dată și Statele Unite ale Americii, după ce fosta administrație a președintelui Donald Trump a refuzat să participe, invocând preocupări față de libertatea de exprimare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău