Emmanuel Macron le propune europenilor să-și organizeze securitatea fără a se baza 'numai pe Statele Unite'

  • 27 August 2018 15:01
Emmanuel Macron le propune europenilor să-și organizeze securitatea fără a se baza 'numai pe Statele Unite'

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că va prezenta "în lunile următoare" un proiect de consolidare a securității în Europa, declarând că aceasta nu se mai poate baza doar pe Statele Unite, relatează AFP.

"Europa nu se mai poate baza numai pe Statele Unite în privința securității. Ne revine astăzi responsabilitatea de a garanta securitatea și, prin urmare, suveranitatea europeană", a afirmat Emmanuel Macron într-o alocuțiune rostită cu ocazia conferinței anuale a ambasadorilor, la Paris.

"Trebuie să ne asumăm toate consecințele sfârșitului Războiului Rece', a spus el, adăugând că dorește să lanseze o "reflecție exhaustivă cu privire la aceste subiecte împreună cu toți partenerii europeni și, astfel, cu Rusia".

În opinia sa, "progrese substanțiale către soluționarea crizei ucrainene, la fel ca respectarea cadrului OSCE" (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), "vor fi, desigur, condiții prealabile pentru progrese reale cu Moscova".

"Însă asta nu ar trebui să ne împiedice să lucrăm între noi europenii și mă bazez pe voi pentru asta", a spus el, în fața celor 250 de ambasadori.

Macron a afirmat totodată că deși "alianțele sunt încă relevante astăzi (...) echilibrul, uneori automatismele, pe care au fost construite, trebuie regândite".

Pentru a "regândi arhitectura europeană de securitate și apărare", Macron a afirmat că intenționează să lanseze "un nou dialog privind securitatea cibernetică, armele chimice, armele convenționale, conflictele teritoriale, securitatea spațială și protecția zonelor polare, mai ales cu Rusia".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău