Emmanuel Macron: Franţa este „gata să-şi majoreze contribuţia” la bugetul UE

  • 17 Aprilie 14:37
Emmanuel Macron: Franţa este „gata să-şi majoreze contribuţia” la bugetul UE

Franţa 'este gata să-şi majoreze contribuţia' la bugetul european în cadrul viitorului buget plurianual al Uniunii Europene (UE) după 2020, a anunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa Parlamentului European, informează AFP.

'Acest buget, pe care îl vom discuta, trebuie să exprime un proiect politic de coerenţă, de eficacitate şi convergenţă', a declarat Macron, dând asigurări că 'Franţa este gata să-şi majoreze contribuţia' pentru a-şi atinge obiectivele.

'Însă pentru aceasta, trebuie luată în calcul o refondare a bugetului propriu-zis', a adăugat el în cadrul unei dezbateri în plen, pledând în mod concret pentru necesitatea ca UE 'să-şi creeze noi resurse proprii (...) în digital, ca şi în anumite resurse energetice'.

El a apreciat de asemenea că ar trebui suprimate 'reducerile care nu vor putea supravieţui Brexit-ului' şi finanţată 'în mod demn acţiunea europeană în materie de apărare şi de imigraţie'.

Preşedintele francez a insistat ca atribuirea de fonduri europene să se facă pe viitor 'conform criteriilor de convergenţă mai ales în materie fiscală şi socială'.

'Nu trebuie să negăm nicio ambiţie a politicilor existente, însă trebuie să adăugăm ambiţii noi. Tocmai în această direcţie va acţiona Franţa în lunile viitoare', a adăugat liderul francez.

Ţările europene sunt deja pe cale să pregătească bugetul plurianual al UE pentru perioada care va începe după Brexit şi perioada de tranziţie ce ar urma retragerii Marii Britanii din UE.

Această plecare britanică le creează probleme celor 27 de ţări membre ale UE, lăsând 'o gaură' în finanţele europene evaluată de Comisia Europeană la 12-15 miliarde de euro. Iar această pierdere survine într-un moment în care UE trebuie să finanţeze noi politici mai ales în domeniile migraţiei şi apărării.

În faţa acestei duble provocări, Comisia Europeană le propune statelor membre un cocktail de economii de făcut şi noi resurse de găsit. Ea le cere, de asemenea, să accepte o majorare a contribuţiilor lor la bugetul european, care reprezintă în jur de 1.000 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
15 °C
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,6 m/s
Mar
13 °C
Mie
14 °C
Joi
13 °C
Vin
13 °C
Sâm
11 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7033 0.0137
USD 16.9892 -0.0102
RON 4.2217 -0.0032
UAH 0.6076 -0.0006
RUB 0.2588 0.0010
Arhivă Radio Chișinău