Emmanuel Macron cere consolidarea industriei europene de apărare și o reevaluare a cheltuielilor militare franceze

  • 13 Iunie 2022 16:10
Emmanuel Macron cere consolidarea industriei europene de apărare și o reevaluare a cheltuielilor militare franceze

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut luni consolidarea industriei europene de apărare, care trebuie să fie ''mult mai puternică'', având în vedere creșterea nevoilor militare odată cu războiul din Ucraina, și a solicitat ''o reevaluare'' a cheltuielilor militare franceze, relatează Agerpres, citând AFP.

''Trebuie să consolidăm o industrie de apărare și o bază tehnologică europeană mult mai puternică și mai exigentă (...) altfel vom construi dependențele de mâine'', a adăugat el, reiterând un apel făcut deja la preluarea mandatului în 2017.

Macron a făcut aceste declarații în deschiderea expoziției internaționale de apărare Eurosatory de lângă Paris, într-un moment în care multe țări europene și-au anunțat dorința de a-și mări bugetele de apărare.

''Să construim această bază de suveranitate, de independență europeană, de independență franceză dacă se poate - cu parteneriate pe care le doresc în întreaga lume și văd mulți non-europeni aici - dar îmi place să construiesc parteneriatele pe care le aleg, îmi plac mai puțin dependențele pe care le-am pregătit masiv și metodic uneori'', a adăugat Emmanuel Macron, reales în funcție în aprilie.

În ceea ce privește cheltuielile militare franceze, președintele Macron a declarat că ''a cerut ministrului (forțelor armate) și șefului Statului Major al forțelor armate să reevalueze legea de programare militară în următoarele săptămâni, în funcție de contextul geopolitic''.

Potrivit acestuia, Franța "a intrat într-o economie de război în care cred că ne vom organiza permanent" și "în care nu mai putem trăi cu gramatica de acum un an".

''Nu am așteptat schimbări strategice pentru a reinvesti'', a amintit șeful statului francez, dar creșterea amenințărilor, ilustrată de conflictul care face ravagii în Ucraina din 24 februarie, a făcut "cu atât mai necesar să mergem mai repede, mai puternic, la cel mai mic cost".

În 2017, președintele francez a început o revenire clară a finanțării apărării după ani de penurie. Bugetul Ministerului Forțelor Armate va crește din nou în 2022, la 40,9 miliarde de euro, în conformitate cu Legea de programare militară (LPM) 2019-2025, care prevede să ajungă la 50 de miliarde de euro în 2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
39,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,09 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău