Emmanuel Macron a publicat scrisoarea către francezi, în contextul crizei „vestelor galbene”. Ce a propus președintele francez

  • 14 Ianuarie 2019 15:12
Emmanuel Macron a publicat scrisoarea către francezi, în contextul crizei „vestelor galbene”. Ce a propus președintele francez

Președintele Franței, Emmanuel Macron, prins în criza ''vestelor galbene'' , a făcut apel la francezi să participe la o mare dezbatere națională ce vizează calmarea mâniei protestatarilor, dar care riscă să rămână pradă scepticismului, relatează luni AFP.

Destabilizat de blocaje și manifestații ce durează de aproape două luni împotriva politicii sale sociale și fiscale, șeful statului a detaliat marile linii ale acestei consultări inedite într-o ''Scrisoare către francezi'', difuzată luni în media și pe rețelele sociale.

Puterea de cumpărare, fiscalitatea, democrația și mediul sunt cele patru mari teme propuse și care corespund celor evocate deseori de către mii de francezi din categoriile sociale cuprinse de revoltă începând din 17 noiembrie împotriva unei politici considerate injustă.

Președintele propune marcarea dezbaterii în jurul a circa treizeci de chestiuni, trasarea de ''linii roșii'', precum suprimarea ISF (impozitul pe avere), dar deschide porțile unor reforme importante, precum referendumul inițiativei cetățenești. Este exclusă dezbaterea privind punerea în cauză a avortului, a pedepsei cu moartea sau a mariajului homosexual.

''Nu sunt nici alegeri, nici referendum'', a avertizat Macron în scrisoarea sa.

Doi miniștri - Emmanuelle Wargon (tranziția ecologică) și Sébastien Lecornu (colectivitățile teritoriale) - vor fi însărcinați îndeosebi să animeze această consultare, care trebuie să fie organizată de către aleși locali.

Începând de marți, Macron va testa această formulă deplasându-se într-o mică comună, Grand Bourgtheroulde (vest), alături de 600 de primari și aleși din Normandia. El își va înmulți apoi deplasările timp de două luni pentru a-i îndemna pe francezi să profite de ocazia de a dialoga.

''Ideea este de a merge peste tot, în toate colțurile țării și de a nu uita pe nimeni'', a dat asigurări purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux. Dezbaterea urmează să continue până la jumătatea lunii martie, deciziile vor fi apoi anunțate până la sfârșitul lui aprilie.

Aceasta este cea de-a doua tentativă a președintelui Macron de a dezamorsa mânia manifestanților, rămași mobilizați, în pofida anunțării unui plan de 10 miliarde de euro pentru susținerea puterii de cumpărare a categoriilor sociale mai modeste. Aflat cel mai jos în sondaje, Macron mizează mult cu această dezbatere, subliniau luni politologi și editorialiști.

''Cu această adresare către francezi, șeful statului este de fapt candidat... la salvarea celor trei ani care îi mai rămân la Palatul Elysée'', scrie Paul Quinio în cotidianul Liberation (stânga) . ''Exercițiul este cu atât mai periculos cu cât starea țării este mai irascibilă'', a adăugat el.

Consultarea a fost contestată chiar înainte de a fi lansată. Numeroase ''veste galbene'' îi neagă orice legitimitate, afirmând că adevărata dezbatere este acum ''în stradă''. Ei și-au arătat sâmbătă fermitatea defilând în număr mai mare - 84.000 - în toată Franța, față de 50.000 săptămâna precedentă, potrivit Ministerului de Interne. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău