Emmanuel Macron a emis un ultimatum pentru liderii musulmani din Franța

  • 20 Noiembrie 2020 16:45
Emmanuel Macron a emis un ultimatum pentru liderii musulmani din Franța

Președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut liderilor musulmani să accepte o „cartă a valorilor republicane” ca parte a campaniei de combatere a radicalizării islamice, relatează BBC, potrivit hotnews.ro.

Macron a dat miercuri un ultimatum de 15 zile Consiliului Francez al Religiei Musulmane (CFCM) pentru a accepta carta, mai scrie sursa citată. 

CFCM a fost de acord cu crearea unui Consiliu Național al Imamilor care să acrediteze oficial prelații musulmani, acreditarea putând fi retrasă la solicitarea autorităților.

Măsura vine după trei atacuri teroriste islamiste în mai puțin de o lună.

Carta va stipula că islamul este o religie și nu o mișcare politică, urmând de asemenea să interzică „ingerințele străine” în grupurile musulmane.

Macron a apărat cu fermitate secularismul francez în urma acestor atacuri printre care s-a numărat și decapitarea profesorului francez Samuel Paty care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Miercuri seara președintele francez și ministrul de interne Gérald Darmanin s-au întâlnit cu opt lideri CFCM la Palatul Élysée.

„Două principii vor fi înscrise negru pe alb [în cartă]: respingerea islamului politic și orice ingerință străină”, a declarat după întâlnire o sursă pentru ziarul Le Parisien.

Macron a anunțat de asemenea noi măsuri pentru combaterea a ceea ce el numește „separatismul islamist” din Franța, acestea urmând a fi cuprinse într-o lege amplă menită să combată radicalizarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău