Emmanuel Macron a emis un ultimatum pentru liderii musulmani din Franța

  • 20 Noiembrie 16:45
Emmanuel Macron a emis un ultimatum pentru liderii musulmani din Franța

Președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut liderilor musulmani să accepte o „cartă a valorilor republicane” ca parte a campaniei de combatere a radicalizării islamice, relatează BBC, potrivit hotnews.ro.

Macron a dat miercuri un ultimatum de 15 zile Consiliului Francez al Religiei Musulmane (CFCM) pentru a accepta carta, mai scrie sursa citată. 

CFCM a fost de acord cu crearea unui Consiliu Național al Imamilor care să acrediteze oficial prelații musulmani, acreditarea putând fi retrasă la solicitarea autorităților.

Măsura vine după trei atacuri teroriste islamiste în mai puțin de o lună.

Carta va stipula că islamul este o religie și nu o mișcare politică, urmând de asemenea să interzică „ingerințele străine” în grupurile musulmane.

Macron a apărat cu fermitate secularismul francez în urma acestor atacuri printre care s-a numărat și decapitarea profesorului francez Samuel Paty care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Miercuri seara președintele francez și ministrul de interne Gérald Darmanin s-au întâlnit cu opt lideri CFCM la Palatul Élysée.

„Două principii vor fi înscrise negru pe alb [în cartă]: respingerea islamului politic și orice ingerință străină”, a declarat după întâlnire o sursă pentru ziarul Le Parisien.

Macron a anunțat de asemenea noi măsuri pentru combaterea a ceea ce el numește „separatismul islamist” din Franța, acestea urmând a fi cuprinse într-o lege amplă menită să combată radicalizarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
2
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:2,1 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
2
Thu
3
Fri
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău