Emmanuel Macron: A discuta cu talibanii "nu presupune o recunoaștere" ulterioară

  • 30 August 2021 10:45
Emmanuel Macron: A discuta cu talibanii

Deschiderea discuțiilor cu talibanii nu implică recunoașterea ulterioară a guvernului lor, a afirmat duminică președintele francez, Emmanuel Macron, la postul TF1, punând mai multe condiții pentru o eventuală recunoaștere, inclusiv "respectarea drepturilor omului" și a "demnității femeilor afgane", notează AFP, potrivit Agerpres.

"Avem operațiuni de desfășurat, care sunt evacuări", iar "cei care dețin controlul asupra Kabulului și teritoriului (afgan) sunt talibanii, așa că din punct de vedere operațional trebuie să avem aceste discuții", însă "asta nu presupune o recunoaștere, pentru că am stabilit o serie de condiții", a declarat șeful statului francez, aflat în vizită la Erbil în Irak.

Emmanuel Macron a menționat trei condiții în cursul acestui interviu înregistrat.

"Primul lucru este ca talibanii să respecte dreptul umanitar și protecția tuturor celor care au dreptul să fie protejați prin azil", a făcut cunoscut președintele Franței.

A doua condiție este ca "ei să fie foarte clari în ceea ce privește toate mișcările teroriste", deoarece, "dacă pactizează cu mișcările teroriste prezente în regiune, evident acest lucru va fi inacceptabil pentru noi toți".

"Al treilea lucru este respectarea drepturilor omului, a valorilor noastre, în special respectarea demnității femeilor afgane", a adăugat el.

Întrebat despre probabilitatea ca talibanii să permită continuarea operațiunilor după 31 august, Emmanuel Macron s-a arătat "prudent".

"Nu sunt categoric (...), pentru că doresc ca operațiunile noastre să aibă succes", a explicat șeful statului francez.

"Am inițiat un dialog" care este purtat "și de alte câteva țări aliate cu talibanii", a spus el, subliniind "rolul cu totul special pe care Qatarul l-a jucat de de mai multe luni în aceste negocieri" și, "prin urmare, obiectivul este de a obține evacuarea umanitară a tuturor femeilor și bărbaților aflați în pericol".

"Vom reuși? Nu pot garanta asta", a ținut să adauge președintele Emmanuel Macron, citat de AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău