Embargo pe vinuri: prima palmă antiVilnius dată de ruși (Adevărul)
-
11 Septembrie 2013 15:29
REVISTA PRESEI DIN 11 SEPTEMBRIE
Război total! Onișcenko anunță că vinurile din Republica Moldova sunt interzise în Rusia pentru o perioadă nelimitată, titrează Timpul. Motivul oficial al interdicției este existența unor plângeri ce vizau calitatea produselor alcoolice livrate, anunța ieri ITAR TASS. Agenția rusă pretinde că examinează 80 000 de sticle de alcool din Republica Moldova. Onișcenko a criticat activitatea ministeruluI Agriculturii din Republica Moldova care cică nu și-ar fi făcut treaba. Totodata, Sanitarul-șef, anunță că este nemulțumit de acțiunile pe care le face partea noastră pentru a opri importul de produse necalitative.
Timpul subliniază ca trei vinării din Republica Moldova au obținut patru medalii la ediția 2013 a Challenge International du Vin, care se desfășoară în fiecare an la Bourg, în regiunea Bordeaux din Franța. Producem vinuri premiate internațional, de ce Rusia atacă economic Republica Moldova?
Embargo pe vinuri: prima palmă antiVilnius dată de ruși, titreaza Adevărul. În timp ce Guvernul de la Chișinău evită să comenteze tranșant decizia, sperând la o remediere a situației, experții califică acțiunile Rospotrebnadzorului drept răfuială politică și nu exclud alte măsuri drastice din partea Moscovei , scrie Adevarul. Deși amenințările sanitarului-șef Ghenadi Onișcenko au curs gârlă în ultima lună, autoritățile moldovenești au păstrat o tăcere suspectă în jurul acestui subiect. După anunțul de ieri dimineață, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a refuzat să comenteze declarațiile oficialilor ruși, chiar dacă recent a fost în vizită la Moscova anume în legătură cu problema exporturilor de vinuri.
lNumărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat la cele trei nunți dintr-un local din cartierul Poșta Veche a ajuns la 82. Printre cei internați se află și șase copii, doi din Ungheni și patru din Strășeni, dintre care și un bebeluș de numai un an și opt luni. Ieri procurorii au descins la restaurantul cu meniul mortal, ridicând documente și înregistrări video, interogând personalul dela bucătărie și sigilând localul. Astăzi, în fața procurorilor urmează să se prezinte persoane din administrația firmei, după care și șefii de la Sanepid. Oameni legii vor să afle cum a fost posibilă reluarea activității restaurantului de vreme ce el a fost închis în urma unei hotărâri a autorităților, din 2 septembrie, când alte 50 de persoane au ajuns la spital, după ce au gustat din bucatele ce conțineau bacteria Salmonela.
Președintele CSJ susține că „va face tot posibilul” ca jurnaliștii să fie pedepsiți PENAL pentru calomnie. Președintele CSJ s-a arătat extrem de deranjat de faptul că jurnaliștii au scris despre faptul că Domnia Sa a luat un credit de cinci milioane de lei de la o bancă, deși în declarația de avere Poalelungi a indicat faptul că acești bani îi aparțineau, fiind câștigați în calitate de judecător la CEDo.