EMA anunță o nouă creștere a numărului cazurilor de COVID-19 din cauza eliminării restricțiilor în mai multe state membre ale UE și subvariantei mai contagioase a variantei Omicron

  • 17 Martie 2022 19:38
EMA anunță o nouă creștere a numărului cazurilor de COVID-19 din cauza eliminării restricțiilor în mai multe state membre ale UE și subvariantei mai contagioase a variantei Omicron

Eliminarea restricțiilor în mai multe state membre ale UE și subvarianta mai contagioasă a variantei Omicron a coronavirusului sunt probabil cauzele care au condus la recenta creștere din nou a numărului cazurilor de COVID-19, a declarat joi directorul pentru strategie de vaccinare al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Marco Cavaleri, relatează agenția EFE.

Important este să facem o urmărire a acestor noi cazuri de COVID-19 pentru a vedea cât de mult conduc la situații grave, în special spitalizări și internări la ATI, lucru de care ''trebuie să ne temem cel mai mult din punctul de vedere al sănătății publice'', a subliniat responsabilul EMA, care a cerut populației să nu neglijeze vaccinarea, iar aceia care nu și-au făcut și doza booster să se vaccineze cât mai curând.

Cât despre vaccinurile anti-COVID-19 adaptate variantei Omicon, el a menționat că datele despre acestea ar urma să fie disponibile cândva în perioada aprilie-iulie anul acesta, pentru ca serurile să fie aprobate în vară și în toamnă să poată începe campania de vaccinare.

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a manifestat îngrijorarea față de înmulțirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume, pe fondul scăderii testării, eliminării premature a restricțiilor în multe țări, răspândirii tot mai intense a subvariantei BA.2 a variantei Omicron și propagării ideii greșite că această variantă ar fi inofensivă sau ultima a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele țări deja o depășește pe sora ei BA.1. Fără nicio îndoială, BA.2 ''este varianta cea mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o până acum'', a atras atenția miercuri responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, potrivit AFP.

La aceasta, explică ea în continuare, se adaugă ridicarea în numeroase țări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ''ocazia să se răspândească'', plus acoperirea vaccinală incompletă în numeroase regiuni ale lumii.

De asemenea, experta OMS a deplâns dezinformarea cu privire la COVID-19 care circulă chiar la niveluri foarte înalte ale statelor. Astfel, unii spun că Omicron este inofensivă și că este ultima variantă cu care se confruntă lumea, alții că pandemia s-a terminat, iar ''toate acestea sunt la originea unei mari confuzii'', de care profită virusul.

''Constatăm așadar o înmulțire a cazurilor (de COVID-19) detectate în lumea întreagă dintr-un anumit număr de cauze. Sunt aceleași cauze aflate la originea transmiterii virusului de la începutul pandemiei'', a concluzionat Maria Van Kerkhove.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,09 m/s
Tue
23
Wed
15
Thu
10
Fri
9
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău