EMA a început evaluarea în procedură accelerată a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Valneva

  • 02 Decembrie 2021 16:33
EMA a început evaluarea în procedură accelerată a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Valneva

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat joi că a demarat examinarea în procedură accelerată a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania franco-austriacă Valneva, cu care Comisia Europeană a încheiat un contract ce vizează furnizarea unei cantități de până la 60 de milioane de doze până în anul 2023, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a început examinarea continuă a VLA2001, un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Valneva", a anunțat agenția europeană cu rol de reglementare pe piața medicamentelor, precizând că nu poate deocamdată să estimeze momentul în care ar putea fi luată o decizie de autorizare a acestui ser.

Acest vaccin "cu virus dezactivat" - o tehnologie diferită de cea bazată pe ARN mesager, utilizată de companiile Pfizer și Moderna - a arătat în cadrul unor studii clinice că declanșează "producția de anticorpi care țintesc SARS-CoV-2 (...) și poate să ajute la protecția împotriva bolii", a precizat într-un comunicat EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam.

În general, este nevoie de câteva luni pentru ca vaccinurile candidate să treacă de la stadiul de examinare la cel de autorizare, deși unele dintre ele, precum cele dezvoltate în Rusia și în China, așteaptă această autorizare din partea EMA de mai multă vreme.

La ora actuală, "acesta este singurul vaccin-candidat cu virus dezactivat care face obiectul unor studii clinice" împotriva COVID-19 în Europa, a anunțat Comisia Europeană pe 10 noiembrie, după ce a încheiat un acord cu compania franco-austriacă privind furnizarea unei cantități de până la 60 de milioane de doze cu acest vaccin împotriva noului coronavirus până în anul 2023.

Acordul a reprezentat o veste bună pentru compania Valneva, a cărei imagine a fost afectată în luna septembrie după ce guvernul Marii Britanii a reziliat un contract privind furnizarea unei cantități de 100 de milioane de doze de vaccin, reprezentând la acea vreme singura comandă a firmei franco-austriece.

"EMA va evalua datele pe măsură ce ele devin disponibile, pentru a decide dacă avantajele sunt mai mari decât riscurile", au concluzionat experții de la EMA, precizând că examinarea în procedură accelerată va continua până când suficiente dovezi vor fi disponibile pentru a susține depunerea unei cereri oficiale de autorizare pe piața europeană a acestui vaccin anti-COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-1,76
Ninsoare
Umiditate:93 %
Vint:6,69 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău