EMA a autorizat administrarea dozei booster anti-COVID al serului Moderna

  • 26 Octombrie 2021 09:27
EMA a autorizat administrarea dozei booster anti-COVID al serului Moderna

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a anunțat luni că, în urma evaluării efectuate, a concluzionat că doza a treia (booster) anti-COVID-19 al serului produs de Moderna poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 18 ani, la cel puțin șase luni, după administrarea rapelului.

Este al doilea vaccin de tip booster anti-COVID-19 aprobat pentru administrare în UE.

"Decizia urmează rezultatelor care arată că o a treia doză de Spikevax, administrată de la 6 până la 8 luni, după cea de-a doua doză, a condus la o creștere a nivelului de anticorpi la adulții ale căror niveluri de anticorpi scăzuseră", a transmis Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

La începutul acestei luni, EMA a aprobat administrarea dozei booster produsă de Pfizer-BioNTech și a recomandat administrarea celei de-a treia doză, cu serul produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

EMA a precizat că a lăsat la latitudinea statelor membre UE să decidă dacă populația ar trebui să primească și a treia doză.

În plus, EMA a anunțat luni că implementarea campaniilor de vaccinare rămâne prerogativa organismelor consultative care coordonează campaniile de vaccinare în fiecare stat membru al UE.

Sub presiunea de a-și relansa economiile, lupta împotriva variantei Delta, mult mai contagioasă, a coronavirusului și pentru a evita noi măsuri de carantină pe timpul iernii, mai multe state membre ale UE și-au lansat propriile campanii pentru administrarea dozelor booster, înainte de recomandările EMA.

Statele europene au avut opinii foarte diferite cu privire la eligibilitatea categoriilor de persoane.

EMA a spus că sunt atent monitorizate eventualele efecte secundare privind riscul de afecțiuni cardiace inflamatorii sau alte efecte secundare, după administrarea dozei booster.

Autoritățile americane au autorizat dozele booster de la Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson&Johnson, relatează REUTERS citată de RADOR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău