EMA a anunțat că a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus

  • 07 Aprilie 2021 17:53
EMA a anunțat că a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat miercuri că a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost inoculați cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, relatează Reuters.

"O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină", a anunțat EMA într-un comunicat, precizând însă că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în fața riscurilor medicale.

 Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicație plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.

"Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmați deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele", a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Totodată, Agenția Europeană pentru Medicamente a estimat că formarea de cheaguri sangvine ar trebui listată ca un efect secundar "foarte rar" al vaccinului anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca.

Comitetul de siguranță sanitară din cadrul EMA, care a evaluat vaccinul, a solicitat mai multe studii și modificări la cele actuale pentru a obține mai multe informații, notează Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău