Elvețienii se exprimă prin referendum în legătură cu o înăsprire a regulilor de etică în afaceri la nivel global

  • 29 Noiembrie 2020 09:48
Elvețienii se exprimă prin referendum în legătură cu o înăsprire a regulilor de etică în afaceri la nivel global

Elvețienii se exprimă duminică prin referendum dacă firmele elvețiene ar trebui trase la răspundere pentru încălcări ale legislației privind mediul și ale drepturilor omului comise în străinătate, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Companiile ar deveni răspunzătoare nu doar pentru propriile acțiuni, ci și pentru acțiunile filialelor, furnizorilor și partenerilor de afaceri din străinătate, conform așa-numitei 'Inițiative pentru afaceri responsabile', susținută de organizații non-guvernamentale precum Greenpeace și Amnesty International.

Elveția este țara de origine a mai multor corporații mondiale care sunt printre cele mai mari în domeniul lor, cum ar fi producătorul alimentar Nestle, furnizorul de materii prime Glencore și producătorul de pesticide Syngenta.

Deși sprijină ideea protejării drepturilor și a mediului de-a lungul lanțului de producție, guvernul de la Berna se opune acestei inițiative.

Noua politică ar produce incertitudini juridice și ar pune în pericol locuri de muncă ale elvețienilor, susține executivul.

Apărătorii inițiativei subliniază că regulile internaționale de responsabilitate s-ar aplica doar marilor corporații, nu și firmelor mai mici.

Respingerea inițiativei ar deschide calea pentru propunerea alternativă a guvernului, care prevede verificări prealabile mai stricte în privința unor chestiuni precum folosirea copiilor la muncă și mineritul în zone de conflict, însă nu o schemă globală de tragere la răspundere.

Elvețienii se vor exprima duminică și într-un al doilea referendum, privind limitarea industriei de apărare.

Votanții trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu o interdicție ca marii investitori să finanțeze companii care își generează mai mult de 5% din venituri din arme de luptă și componente de armament.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău