Elvețienii au respins prin referendum interzicerea experimentelor medicale pe animale

  • 14 Februarie 2022 11:32
Elvețienii au respins prin referendum interzicerea experimentelor medicale pe animale

Elvețienii au respins o propunere a activiștilor pentru drepturile animalelor de a face Elveția prima țară care interzice experimentele medicale și științifice pe animale, dar au aprobat restricții mai stricte privind publicitatea pentru țigări, în referendumuri organizate duminică, transmite Reuters, citată de News.ro.

Doar 21% dintre alegători au fost în favoarea interzicerii experimentelor pe animale, iar 79% împotrivă, la referendumul la nivel național desfășurat sub tradiția elvețiană a democrației directe, potrivit cifrelor guvernamentale, precizează sursa citată.

Susținătorii au vrut să oprească testele, spunând că acestea nu sunt etice și sunt inutile, dar s-au lovit de opoziția puternicului lobby farmaceutic al țării, care a avertizat asupra prejudiciului economic pe care o astfel de interdicție l-ar putea provoca.

”Suntem încântați de respingerea clară a acestei inițiative dăunătoare. Arată că populația elvețiană recunoaște rolul central al cercetării pentru sănătatea oamenilor și pentru prosperitatea în Elveția”, a declarat Rene Buholzer, CEO al grupului de lobby Interpharma.

Susținătorii au spus că animalele din laboratoare și cele folosite pentru a furniza hrană suferă o discriminare gravă.

”De ce nu avem mai multă empatie pentru ele?” a spus co-președintele de campanie Renato Werndli.

Într-un alt vot de duminică, alegătorii au aprobat restricții mai stricte privind publicitatea pentru tutun, cu o proporție de 57% pentru.

În urma acestor restricțiilor, va fi interzisă publicitatea în ziare, cinematografe, internet, la evenimente și pe panouri publicitare, susținătorii spunând că astfel de reclame încurajează fumatul în rândul tinerilor.

Guvernul a fost învins în alte două două referendumuri de duminică. Propunerea sa de a renunța la impozitul de 1% pe creșterea capitalului propriu a fost respinsă de 63%, cu doar 37% în favoare, un rezultat care, potrivit ministrului de Finanțe Ueli Maurer, a transmis un semnal negativ întreprinderilor care doresc să investească în Elveția.

De asemenea, planul Bernei de a spori sprijinul financiar pentru mass-media a eșuat, fiind respins de 55% dintre alegători.

”Majoritatea cred că probabil se dau prea mulți bani presei și mulți au fost de acord cu argumentul că propunerea îi favorizează pe marii editori”, a declarat ministrul Comunicațiilor Simonetta Sommaruga, într-o conferință de presă alături de Maurer.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău