Elvețienii adoptă prin referendum introducerea certificatului sanitar

  • 28 Noiembrie 2021 15:37
Elvețienii adoptă prin referendum introducerea certificatului sanitar

Elvețienii au pus DA la referendumul pentru legea privind combaterea COVID-19, care permite instituirea certificatului sanitar, potrivit estimărilor publicate duminică de institutul sondage gfs.bern.

Primele estimări arată că legea privind introducerea certificatului sanitar este susținută de 63% dintre elvețienii care s-au prezentat la referendum, cu o marjă de eroare de două puncte procentuale. Opozanții față de certificatul sanitar, care au inițiat referendumul, au pierdut prin urmare scrutinul, scrie DIGI24.

Sondajele realizate înainte de referendum au dat tabăra favorabilă acestei legi ca fiind majoritară. Doar partidul de dreapta populist UDC, prima formațiune politică a țării, i-a îndemnat pe elvețieni să voteze împotriva acestei legi.

Referendumul a avut loc în contextul apariției noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud și declarată „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății și a impus stare de alertă în toată lumea.

Semn al unor tensiuni neobișnuite în Elveția, poliția a înălțat bariere în jurul sediului guvernului și Parlamentului de la Berna, în fața unor posibile manifestații de protest, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Campania pentru referendum din Elveția a fost marcată de numeroase manifestații, uneori interzise și marcate de violențe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Țările de Jos. Cu toate acestea, amplificarea tensiunilor în Elveția, țară reputată pentru cultura dialogului și a compromisului și unde referendumuri sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat de liniște, a avut un efect de electroșoc.

Numeroși politicieni, inclusiv ministrul sănătății Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această țară, au fost amenințați cu moartea și sunt plasați de atunci sub protecția poliției.

Tot duminică, elvețienii au spus DA, cu un procent de 61%, și unei inițiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederației să garanteze o „remunerare corespunzătoare” pentru servicii. O majoritate de cantoane trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.

Contrar altor țări, care se confruntă cu o agravare a pandemiei, guvernul elvețian a refuzat până acum să înăsprească măsurile de luptă din planul național, informând că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienți cu COVID-19 în proporție de numai 20%. Se pare însă că majoritatea populației elvețiene dorește măsuri mai ferme.

În condițiile în care noua variantă Omicron de răspândește, președintele Confederației, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare, publicat duminică în presă.

Cu o rată de vaccinare cu schemă completă de circa 65%, Elveția se află în urma altor țări din Europa de Vest în ceea ce privește vaccinarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău