Elveția votează împotriva inițiativei privind multinaționale mai responsabile (estimare)

  • 29 Noiembrie 2020 17:32
Elveția votează împotriva inițiativei privind multinaționale mai responsabile (estimare)

Elvețienii au respins duminică o inițiativă care dorea să impună companiilor elvețiene obligații legale mai stricte în privința respectării drepturilor omului și a normelor de mediu, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit institutului de sondaje gfs.bern, așa-numita inițiativă privind "multinaționale responsabile" a fost respinsă de cel puțin 14 din cele 26 de cantoane elvețiene, în timp ce rezultatul se anunță strâns la nivel de voturi ale alegătorilor. Or, pentru a fi adoptat, un text trebuie aprobat atât de o majoritate de alegători, cât și de cantoane.

Acest text prevedea obligarea companiilor elvețiene să asigure respectarea drepturilor omului și a normelor de mediu în activitățile lor în străinătate, în cele ale furnizorilor lor sau ale partenerilor lor comerciali.

El ar fi făcut posibilă obligarea companiilor să răspundă pentru eventualele lor încălcări în fața instanțelor din Elveția.

"Sunt extrem de dezamăgită, dar este o inițiativă care a primit un sprijin incredibil și vedem că la nivelul întregii țări a avut loc o dezbatere foarte largă, o dezbatere sănătoasă și care ridică problema valorilor pe care vrem să le asigurăm într-o economie globalizată", a declarat la canalul public RTS, Lisa Mazzone, reprezentantă a Verzilor elvețieni, partid care a îndemnat la un vot "Da" pentru inițiativa susținută de 130 de organizații neguvernamentale.

Consiliul federal (guvernul), precum și organizațiile de apărare a întreprinderilor au chemat alegătorii să respingă textul, apreciind că acesta riscă să afecteze interesele economice elvețiene.

Elvețienii au respins, de asemenea, într-un alt vot o inițiativă care urmărea să interzică Băncii lor Centrale și fondurilor de pensii să contribuie la finanțarea producătorilor de materiale de război prin intermediul plasamentelor lor.

Potrivit estimărilor gfs.bern, această inițiativă ar fi fost respinsă de 58% din populație, precum și de o majoritate de cantoane.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău