Elveția speră să devină prima țară din lume care să interzică testele pe animale, după un referendum

  • 11 Februarie 2022 15:46
Elveția speră să devină prima țară din lume care să interzică testele pe animale, după un referendum

Elveția votează duminică asupra interzicerii totale a testelor medicale pe animale și, în cazul puțin probabil al unui răspuns afirmativ, ar deveni prima țară din lume care adoptă o astfel de măsură, după ce militanții pentru drepturile animalelor au obținut un sprijin suficient pentru a organiza un referendum în țara ce găzduiește un uriaș sector farmaceutic, relatează vineri Reuters, citat de Agerpres.

Peste 550.000 de animale au murit în testele de laborator în 2020 în Elveția, conform statisticilor guvernamentale. Cifra include 400.000 de șoareci și șobolani, aproape 4.600 de câini, 1.500 de pisici și 1.600 de cai. Au fost de asemenea ucise primate, vaci, porci, pești și păsări în timpul și după experimente.

"Este crud și inutil să experimentezi pe animale și eu sunt sigur că putem dezvolta medicamente fără acest lucru", a declarat Renato Werndli, un medic din nord-estul Elveției care a lansat inițiativa în cadrul sistemului elvețian de democrație directă.

Rezultatul referendumului va fi obligatoriu din punct de vedere juridic.

Cu toate acestea, interdicția nu este de așteptat să fie aprobată, spre ușurarea sectorului farmaceutic, care a avertizat că măsura va opri dezvoltarea de noi medicamente și va forța companiile și cercetătorii să-și transfere activitatea în străinătate.

"Nu ar trebui să exploatăm animalele pentru propriile noastre scopuri egoiste", a spus Werndli, adăugând că metode de cercetare precum biocipurile - cipuri minuscule ce realizează reacții biochimice - simulările computerizate sau microdozarea la oameni sunt mai eficiente decât testarea pe animale.

Grupul de lobby farmaceutic Interpharma afirmă că sectorul, ce include companii precum Roche și Novartis, contribuie cu 9% la economia elvețiană și generează aproape jumătate din exporturile elvețiene.

Interpharma a condus opoziția industriei, spunând că propunerile ar fi devastatoare dacă ar fi adoptate.

"Cercetarea medicamentelor, studiile clinice în spitale și cercetarea de bază în universități (...) nu ar mai fi posibilă", potrivit CEO Interpharma, Rene Buholzer.

Potrivit șefilor din industria farmaceutică, interzicerea testării pe animale ar putea conduce la sfârșitul noilor medicamente.

"Cred că ați văzut în vremurile COVID-19 cât de importantă este descoperirea de noi vaccinuri, cât de importante sunt noile medicamente. Și ele au fost testate pe animale", a declarat CEO Idorsia Jean-Paul Clozel pentru Reuters.

Maries van den Broek de la Universitatea din Zurich conduce cercetări implantând tumori în șoareci pentru a studia modul în care sistemul lor imunitar poate fi întărit pentru a lupta împotriva cancerului.

"Pentru că nu înțelegem nici măcar 10% din procesele în derulare în interiorul unei tumori, este imposibil să se utilizeze modele computerizate sau cultura celulară pentru a înțelege biologia complexă a cancerului", a spus ea.

Înainte ca oamenii de știință să înceapă un experiment pe animale, ei trebuie să arate că nu există alternativă și cercetarea lor este importantă.

"Folosim aproximativ 750 de șoareci pe an. Toți mor la sfârșitul experimentului, dar nu există alternativă", a declarat ea. "Fără acest experiment special, nu am putea să dezvoltăm tratamente ce salvează vieți omenești".

Ultimele sondaje arată că doar 26% dintre alegători sunt pentru interdicție și 68% împotrivă.

Elveția organizează referendumuri de patru ori pe an, cu alegători care anul trecut au votat în sprijinul restricțiilor guvernamentale legate de coronavirus și aprobând căsătoria între persoane de același sex.

Werndli a spus că această campania a crescut gradul de conștientizare cu privire la situația dificilă a animalelor de laborator și a adăugat că speră să aibă succes.

"Sper că noi în cele din urmă să putem schimba și Elveția să devină un exemplu pozitiv pentru restul lumii care să ajute la oprirea suferinței animalelor", a declarat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău