Elveția și Marea Britanie au semnat un acord comercial post-Brexit

  • 11 Februarie 2019 15:15
Elveția și Marea Britanie au semnat un acord comercial post-Brexit

Elveția și Marea Britanie au semnat, luni, 11 februarie, la Berna, un acord care permite continuarea relațiilor economice și comerciale între cele două țări după Brexit, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

În avanpremiera ieșirii Marii Britanii din UE, cele două țări au semnat deja în ultimele luni o serie de acorduri cu privire la transportul rutier, transportul aerian, asigurări și libera circulație a persoanelor.

Acordul comercial semnat luni, de ministrul britanic al Comerțului Exterior, Liam Fox, și ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, a fost extins și pentru Principatul Liechtenstein, grație uniunii vamale Elveția-Liechtenstein.

Documentul va intra în vigoare imediat ce acordurile convenite între Elveția și Uniunea Europeană vor înceta să se mai aplice relațiilor dintre Elveția și Marea Britanie, au precizat autoritățile elvețiene într-un comunicat.

"Dacă faza tranzitorie, prevăzută între UE și Marea Britanie, va intra în vigoare la 30 martie 2019, acordurile bilaterale Elveția-UE vor continua să se aplice între Elveția și Marea Britanie", se precizează în comunicat. Conform acestui scenariu, acordurile vor servi ca bază pentru relațiile economice și comerciale între Elveția și Marea Britanie, după faza de tranziție. În schimb, în cazul unui Brexit dur la 29 martie 2019, adică fără un acord între Londra și Bruxelles, "acordul se va aplica cu titlu provizoriu începând din 30 martie 2019", precizează documentul.

Marea Britanie este unul dintre partenerii economici importanți ai Elveției. În 2017, Marea Britanie era a șasea mare piață pentru exporturile de mărfuri elvețiene, exporturi evaluate la 11,4 miliarde franci elvețieni (10,1 miliarde euro). La rândul său, Elveția este a cincea mare piață pentru exporturile Marii Britanii din afara UE (după SUA, China, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite).

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău