Elveția se aliniază UE și adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei

  • 04 Martie 2022 17:19
Elveția se aliniază UE și adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul elvețian a extins vineri sancțiunile împotriva Rusiei, în acord cu măsurile suplimentare impuse de Uniunea Europeană, limitând exporturile și serviciile financiare cu Moscova din cauza invaziei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial.

Deviind de la neutralitatea sa tradițională, Elveția a adoptat luni sancțiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane și companii din Rusia și a înghețat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina, scrie DIGI24.

Începând de săptămâna trecută, UE a aprobat o gamă largă de sancțiuni financiare, energetice, asupra exporturilor și asupra călătoriilor. Printre acestea s-au numărat înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, închiderea spațiului aerian al UE pentru Rusia, scoaterea mai multor bănci rusești din sistemul internațional de plăți bancare SWIFT și sancțiuni împotriva mai multor oligarhi ruși.

Vineri, Elveția a adoptat noi sancțiuni financiare, printre care interzicerea tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei și adoptarea măsurilor UE privind SWIFT, și a blocat de asemenea o serie de exporturi spre Rusia, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Printre țintele vizate se numără bunuri care „pot contribui la întărirea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare și securitate”, care pot fi folosite în aviația și în industria spațială, precum și unele bunuri și servicii din sectorul petrolier.

Guvernul elvețian a luat măsuri și pentru a putea primi mai rapid ucraineni fugiți de războiul din țara lor, activând un statut de protecție specială care le permite ucrainenilor să primească dreptul de a sta în Elveția fără a trece prin procedura obișnuită de azil.

Elveția susține că adoptarea noilor sancțiuni rămâne compatibilă cu neutralitatea sa, adăugând că a oferit excepții pentru a garanta că sancțiunile nu afectează activitatea umanitară.

„Consiliul Federal va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile. Va decide autonom dacă va adopta noi sancțiuni ale UE împotriva Rusiei”, a transmis cabinetul elvețian.

Potrivit unor oficiali europeni citați joi, UE lucrează la noi măsuri, printre care și o posibilă sancțiune asupra cripto-activelor.

Prețurile la gaz în Europa au crescut în contextul sancțiunilor în derulare și al temerilor că alimentările cu gaz natural ar putea fi perturbate, 40% dintre acestea fiind furnizate de Rusia.

Elveția a precizat vineri că aprovizionările sale cu energie sunt sigure pentru această iarnă, dar că lucrează la un nou plan pentru industria elvețiană a gazului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău