Elveția nu va tolera o intensificare a activității de spionaj din partea Rusiei pe teritoriul său
-
17 Septembrie 2018 17:51
Elveția ''nu va tolera'' o ''escaladare'' a activităților de spionaj rusesc pe teritoriul său, a declarat luni șeful diplomației elvețiene, Ignazio Cassis, anunțând o întâlnire în curând cu omologul său rus pe această temă, potrivit France Presse.
Acest anunț intervine în contextul în care doi presupuși spioni ruși, arestați în Olanda pentru suspiciunea de piratare a unui laborator elvețian asociat anchetei în cazul Skripal, au fost expulzați în Rusia în primăvară. Ei sunt de asemenea suspectați de autorități pentru tentativă de atac cibernetic împotriva Agenției Mondiale Antidoping (AMA) din Lausanne.
''Aceste activități ale serviciilor de informații sunt zilnice, nu numai din partea Rusiei, ci și a altor state. Există o anumită escaladare acum a Rusiei'', a declarat ministrul de externe elvețian într-un interviu acordat postului public de radio al Confederației, SRF.
''Am avut deja contacte bilaterale la diferite niveluri, de mai multe ori în acest an, pentru a le spune clar că nu tolerăm astfel de activități în Elveția. Trebuie să mă văd săptămâna viitoare cu ministrul rus de externe (Serghei Lavrov) și îi voi spune direct'' aceasta, a adăugat el.
La solicitarea AFP, MAE elvețian nu a fost în măsură să ofere imediat informații despre locul și data acestei întâlniri.
Ministrul Ignazio Cassis a mai spus că Elveția nu a acreditat ''anumiți diplomați ruși în ultimele săptămâni'', asigurând că dorește un ''dialog deschis, dar de asemenea critic cu Rusia''.
''Nu trebuie să existe o criză diplomatică'', a insistat Cassis, evocând ''rolul de neutralitate'' al Elveției.
Țară neutră situată în centrul Europei și care găzduiește numeroase organizații internaționale, între care agenții ale ONU și OMC (Organizația Mondială a Comerțului), Elveția este în mod tradițional un loc de activitate intensă a serviciilor de informații.
Vineri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a denunțat acuzațiile vizându-i pe cei doi ruși suspectați de piratarea laboratorului Spiez. El a spus că nu poate 'să creadă că un astfel de eveniment ar fi putut să scape de atenția presei' în momentul presupusei arestări a celor două persoane.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a solicitat laboratorului Spiez să analizeze eșantioanele prelevate la Salisbury (sudul Angliei), unde fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu agent neurotoxic Noviciok în luna martie.
În momentul arestării celor doi presupuși agenți ruși, laboratorul ajuta de asemenea OIAC în ancheta cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria, potrivit cotidianului olandez NRC. Cei doi agenți arestați în Olanda ar face partea din GRU, Serviciul de informații al armatei ruse, conform NRC.
Sursa: Agerpres