Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri: „Nu vrem să existe un islam radical în țara noastră”

  • 08 Martie 2021 08:43
Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri: „Nu vrem să existe un islam radical în țara noastră”

Elvețienii au votat duminică, cu o majoritate restrânsă, în favoarea interzicerii ascunderii feței, un semnal împotriva islamului radical, potrivit susținătorilor acestei inițiative, considerată xenofobă și sexistă de alții, relatează AFP și Reuters.

Textul, propus inițial de partidul populist de dreapta UDC, a obținut 51, 21% din voturi și o majoritate a cantoanelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate de guvernul federal. El a fost susținut de mișcarea feministă și de o parte dintre alegătorii stângii laice. 

"Noi ne bucurăm. Nu vrem să existe un islam radical în țara noastră", a afirmat președintele UDC din Elveția, Marco Chiesa la canalul Blick.tv, potrivit Agerpres.

Textul nu evocă nici burca - un veșmânt din pânză care coboară din cap până în picioare, prevăzut cu o fantă în dreptul ochilor - și nici niqab-ul -un veșmânt care acoperă integral corpul și fața cu excepția ochilor, dar afișele campaniei pentru referendum nu lasă loc îndoielilor asupra obiectivului acestuia.

Votând împotriva purtării vălului integral în spațiul public, Elveția se alătură Franței, Austriei, Bulgariei, Belgiei și Danemarcei, după ani de dezbateri.

Va fi deci interzis de acum înainte să se acopere complet fața în public, ceea ce este valabil de asemenea și pentru manifestanții cu cagule, dar sunt prevăzute și excepții, ca pentru lăcașele de cult de exemplu.

Elvețienii s-au pronunțat de altfel în favoarea unui acord comercial cu Indonezia (52%), dar au respins categoric introducerea Identificării electronice (eID) gestionate de mediul privat pentru ameliorarea tranzacțiilor online.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău