Elveția impune sancțiuni pentru cinci cetățeni ai R. Moldova pentru „tentative de destabilizare”

  • 28 Iunie 2023 14:48
Elveția impune sancțiuni pentru cinci cetățeni ai R. Moldova pentru „tentative de destabilizare”

La 28 iunie 2023, Consiliul Federal al Elveției a adoptat sancțiuni ce vizează cinci cetățeni moldoveni. Argumentul hotărârii invocă „tentative de destabilizare în R. Moldova”. Cei cinci au interdicție de intrare și tranzit prin Eleveția, iar bunurile din această țară vor fi înghețate. „Elveția susține astfel sancțiunile impuse de UE la cererea Moldovei din cauza intensificării acțiunilor de destabilizare în această țară de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, notează Consiliul Federal.

Consiliul Federal al Elveției a adoptat sancțiuni financiare și restricții de călătorie împotriva a cinci persoane din R. Moldova. Printre aceștia sunt oameni de afaceri și politicieni care „au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”, scrie Agora.md.

La modul practic, măsurile aplicate de Elveția prevăd înghețarea bunurilor și resurselor economice ale acestor persoane și interzicerea intrării și tranzitului prin Elveția. 

Aceleași argumente au fost prezentate în cazul sancțiunilor UE în privința a cinci persoane: Ilan Șor, Igor Chaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc. Totodată, în baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova au fost sancționați Aleksandr Kalinin și Grigore Caramalac. UE a menționat la finele lunii mai că aplică măsurile „pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova”.

Într-o precizare pentru AGORA, purtătorul de cuvântul al Ministerului de Externe și Intgrăsii Europene, Igor Zaharov a spus că decizia Elveției reprezintă transpunerea deciziei UE. Mai mult, la aceasta decizie s-a aliniat și Norvegia.

La fel, Consiliul Federal al Elveției menționează că este îngrijorat de intensificarea, încă de la începutul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a amenințărilor directe emanate de grupuri interne și din Rusia, care vizează destabilizarea Moldovei. Prin măsurile adoptate la 28 iunie, Consiliul Federal vizează persoanele care au sprijinit sau au implementat acțiuni care amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova”, notează consiliul.

La fel, instituția informează că intenționează să reacționeze la multiplicarea atacurilor la democrație, statul de drept, stabilitatea și securitatea țării și să-și reitereze sprijinul față de actuala guvernare. La baza deciziei stă angajamentul Elveției față de cooperarea pentru dezvoltare, promovarea intereselor economice și lupta împotriva corupției în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău