Elveția a ordonat Societe Generale să restituie 150 milioane de dolari depozitați de Allen Stanford

  • 27 Noiembrie 2020 16:45
Elveția a ordonat Societe Generale să restituie 150 milioane de dolari depozitați de Allen Stanford

Un tribunal elvețian a ordonat grupului bancar francez Societe Generale să restituie 150 milioane de dolari depozitați de Allen Stanford, un om de afaceri american condamnat pentru fraudă în 2012, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Tribunalul a decis că Societe Generale nu a efectuat procedurile corecte de due diligence înainte de a accepta banii lui Allen Stanford. În replică, divizia din Elveția a Societe Generale a susținut că a acționat cu bună credință și că poate revendica acești bani, proveniți în parte și dintr-un împrumut acordat omului de afaceri american, condamnat la 110 ani de închisoare pentru că a pus la punct o "schemă de tip Ponzi" timp de 20 de ani și a deturnat aproximativ șapte miliarde de dolari.

Banca "trebuia să presupună că fondurile provin din activități infracționale și ar fi trebuit, cel puțin, să fie mai atentă având în vedere semnalele privind spălarea de bani, ceea ce nu a făcut", susțin judecătorii curții în decizia din 16 octombrie, care a fost publicată vineri.

Decizia tribunalului elvețian reprezintă o victorie importantă pentru lichidatorii bunurilor lui Allen Stanford, care încearcă să recupereze fondurile ascunse în străinătate de omul de afaceri. Cele 150 milioane de dolari reprezintă aproape jumătate din cele 330 milioane de dolari pe care Stanford le-a ascuns în 29 de conturi bancare din străinătate.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 149.000 de angajați în 67 de țări și peste 31 de milioane de clienți în întreaga lume, în trei activități-cheie: retail banking în Franța, retail banking internațional, asigurări și servicii financiare pentru companii, respectiv Global Banking și Soluții pentru Investitori.

În România, BRD Groupe Societe Generale operează o rețea de 625 de unități, a emis aproximativ 2,41 milioane de carduri și deține o rețea de acceptare de aproximativ 30.000 POS și aproape 1.500 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii iunie 2020, de 58,39 miliarde de lei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău