Elicopterele de luptă care vor fi produse în România vor merge și la export

  • 04 August 2017 15:43
Elicopterele de luptă care vor fi produse în România vor merge și la export

Ministrul Apărării al României, Adrian Tutuianu, a declarat, vineri, că fabrica de elicoptere militare ce se dorește a fi realizată în parteneriat cu Bell Helicopters în România nu va înzestra doar armata națională, ci aparatele de luptă vor putea fi exportate și spre alte state.

"Avem o analiză și am stabilit un necesar de înzestrare pentru următorii 10 ani cu elicoptere de luptă. Majoritatea acestor elicoptere vor fi produse în România. Am discutat de producția a câteva dintre ele în Statele Unite, dar cu muncitori români care vor merge la specializare acolo. Evident că o fabrică de elicoptere în România nu va fi construită doar pentru nevoile armatei naționale. Ea va fi și exportator pe alte piețe, dar asta este o chestiune comercială care nu are legătură cu MApN", a declarat Adrian Țuțuianu.

Ministrul Apărarii a anunțat că sunt în derulare proceduri de achiziție în perioada următoare, notează Mediafax.

"Avem proceduri de achiziție active pe următoarele paliere: 173 autocamioane pt transport trupe, valoarea estimată - 131 milioane lei, fără TVA, iar termenul limita pt depunerea ofertelor este 6 septembrie. Livrarea se va desfășura în 19 luni de la încheierea contractului. 48 autosanitare în valoare de aproximmativ 13 milioane de lei. 14.900 de veste de protecție a militarilor, în valoare de 26,6 milioane lei, căști în valoare de 5.6 milioane, și ochelari de protecție. Livrarea va fi la 7 luni de la semnarea contractului. De asemenea, sunt în derulare proceduri de achiziție pt muniție, în valoare de 13.4 milioane lei. Avem în derulare achiziția de autobuze și microbuze și așteptăm livrarea acestora", a spus ministrul.

Tuțuianu a precizat că a avut întâlniri cu mai multe firme din domeniul producției de armament și echipamente militare, scopul fiind revitalizarea industriei de apărare.

"Am avut în această săptamana întâlniri cu Iveco Defence, Ryan Metal Group, General Dynamic Land Systems, Bell Helicopters și societățile aflate sub umbrela Romarm. Ne dorim crearea de societăți care să producă în România componentele necesare apărării naționale și să asigure dezvoltarea economică. Dorim ca aceste companii să înființeze în România societăți mixte, să transfere tehnologie de înalt nivel și să asigure dezvoltare economică a țării. Ne interesează cât mai multe din nevoile de înzestrare să fie acoperite din industria națională. Avem societăți care merg foarte bine și societăți unde statul trebuie să aplice măsuri de restructurare organizatorică și financiară, măsuri de majorare a capitalului social și dezvoltare de parteneriate astfel încât ele să redevină performanțe din perspectiva financiară. Suntem interesați de dezvoltarea parteneriatelor cu firme din industria militară", a explicat Tutuianu.

Ministrul Apărării a mai precizat că în cursul zilei de vineri va avea întâlnire și cu reprezentanții firmei americane General Dynamic, proprietarul Movag din Elveția, care a furnizat în trecut țării noastre transportoare blindate.

"Discutăm despre înzestrare cu transportoare blindate și mașini de lupta, dar și de înființarea unei firme mixte cu Uzina Mecanică București. Problema personalului este o provocare. Sunt societăți care au început să își caute în sistemul de educație românesc anumite parteneriate. Uzina mecanică de la Mija de exemplu, care produce muniții, are parteneriate cu anumite licee pt școlarizarea unor clase dedicate industriei de apărare. Va trebui să găsim asemenea soluții pentru toate zonele unde avem industrie de apărare. Unde avem induatrie, în general, trebuie să găsim soluții dpt dezvoltarea de licee tehnologice, școli profesionale și școli de ucenici", a mai precizat ministrul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău