Eliberat din arest, Eric Drouet declară că protestul "vestelor galbene" va continua

  • 03 Ianuarie 2019 20:08
Eliberat din arest, Eric Drouet declară că protestul

Eliberat joi din arestul poliției franceze, Eric Drouet, considerat a fi un lider de facto al mișcării de protest ''vestele galbene'', a spus în fața presei că manifestațiile vor continua și a denunțat o acțiune ''politică'' a autorităților împotriva sa, potrivit AFP.

''Tot ce se întâmplă aici este politic, modul în care se procedează este politic. Chiar și ei (polițiștii) nu sunt obișnuiți să se întâmple astfel, să fie gradați care asistă la audiere, care pun ei înșiși întrebările'', a spus Drouet la ieșirea din secția de poliție unde a fost reținut de miercuri seară împreună cu alți protestatari, potrivit Agerpres.

De profesie șofer de camion și inițiator pe 17 noiembrie al primei mobilizări naționale a ''vestelor galbene'', Eric Drouet a ajuns în arestul poliției pentru organizarea unei manifestații neautorizate. ''În seara aceasta nu vom face o acțiune masivă, dar vrem să șocăm opinia publică. Nu știu dacă vor fi mulți cu noi pe Champs Elysee (...) Vom merge toți și fără veste'' galbene, a transmis el miercuri după-amiază într-un mesaj video pe Facebook.

Întrebat la ieșirea din arest despre sprijinul pe care i l-au oferit numeroși manifestanți din mișcarea ''vestelor galbene'', Eric Drouet a răspuns că protestele vor continua ''cu sau fără mine'', dar a adăugat că el nu se consideră a fi ''un reprezentant al vestelor galbene''. ''Sâmbetele se vor face, manifestațiile se vor face. Este o mișcare a cetățenilor'', a mai spus el despre protestele care de la jumătatea lunii noiembrie se desfășoară în Franța în fiecare sâmbătă.

Considerat un lider de facto al mișcării ''vestelor galbene'', Eric Drouet s-a evidențiat mai ales când a anunțat pe 5 decembrie, la un post de televiziune, că dorește să pătrundă în Palatul Elysee, declarație care i-a adus un dosar penal. El a mai fost arestat și pe 22 decembrie, pentru că avea asupra sa o bâtă, faptă pentru care riscă până la șase luni de închisoare.

Începute ca un protest împotriva creșterii taxelor la combustibil, manifestațiile s-au transformat într-o mișcare de contestare a președintelui Emmanuel Macron și au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism și intervenții ale forțelor de ordine cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău