Elevii din Chișinău și Tiraspol l-au comemorat pe primarul Chișinăului Nicolae Costin

  • 08 Aprilie 2017 08:11
Elevii din Chișinău și Tiraspol l-au comemorat pe primarul Chișinăului Nicolae Costin

Elevii gimnaziului „Nicolae Costin” din Chișinău și de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol l-au comemorat vineri, 7 aprilie, pe primarul Chișinăului din perioada 1990-1994, Nicolae Costin. Pe 7 aprilie, Nicolae Costin, unul din promotorii mișcării de emancipare națională, ar fi împlinit 81 de ani.

Elevii spun că pentru ei este o mândrie să învețe în gimnaziul care-i poartă numele lui „Nicolae Costin”.

Și elevi de la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol au venit la Chișinău să-i aducă un omagiu lui Nicolae Costin. Directorul liceului Ion Iovcev a amintit că Nicolae Costin a intrat în istorie grație reformelor pe care le-a făcut în Chișinău.

„Suntem azi aici, în Primăria unde a fost primar dl. Costin și am venit să comemorăm această zi, să fim împreună cu prietenii noștri de la gimnaziu care-i poartă numele. Ei au fost la noi, pe 1 martie. Atunci, pentru prima dată, un grup de elevi și profesori din dreapta Nistrului, au fost în instituția noastră și simbolic, s-a întâlnit în Tiraspol ardeleanul Lucian Blaga cu moldoveanul-basarabean, Nicolae Costin. Cu părere de rău, Nicolae Costin nu a ajuns până în aceste zile, dar cred că i-ar fi părut rău de ceea ce se întâmplă în țărișoara noastră”, a declarat Ion Iovcev.

Elevii au depus flori la placa comemorativă Nicolae Costin, s-au prins într-o horă a unirii în fața Primăriei. Ei au lansat în aer baloane și au împărțit trecătorilor pliante informative despre activitatea lui Nicolae Costin. Elevii de la liceul român din Tiraspol au pregătit poezii și au povestit despre personalitatea primarului Nicolae Costin.

Profesorul Nicolae Costin a fost unul din liderii al Mișcării de Renaștere Națională, coautor al Declarației de Independență și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. S-a stins din viață la 16 februarie 1995, cauza morții sale nefiind elucidată până capăt nici astăzi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău