Elevii de la școli din Chișinău, Bălți, Orhei, Cahul, Hâncești, Ungheni și Soroca vor învăța știință în franceză

  • 03 Martie 2017 17:04
Elevii de la școli din Chișinău, Bălți, Orhei, Cahul, Hâncești, Ungheni și Soroca vor învăța știință în franceză

Nouă profesori din Franța se vor afla în următoarele șase luni în opt licee francofone din Republica Moldova.

Proiectul „Siences en francais 2.0”, care va fi lansat în data de 4 martie, presupune predarea disciplinelor științifice în limba franceză, prin activități educativ-distractive. Inițiativa este susținută de Alianța Franceză din Moldova, Ambasada Franței și Agenția Universitară a Francofoniei, în colaborare cu Ministerul Educației.

Proiectul se adresează celor opt licee care găzduiesc filiere bilingve francofone. Este vorba despre două licee din Chișinău și câte unul din Bălți, Orhei, Cahul, Hâncești, Ungheni și Soroca.

Consilierul pentru cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței, Jeremie Petit, a menționat într-o conferință de presă la IPN că această inițiativă se înscrie în continuarea proiectului „Filieres Bilingues”, care a fost anunțat anul trecut și va continua. Acesta susține utilizarea internetului ca mijloc de a învăța.

Potrivit responsabilei Reprezentanței Agenției Universitare a Francofoniei din Moldova, Roxana Țurcanu, proiectul „Siences en francais 2.0” își propune învățarea limbilor străine „nu de frumusețe, dar în beneficiul tinerilor din Moldova, ca și vector al unei inserții profesionale ulterioare”.

„Ni se pare important că în Republica Moldova sunt astfel de licee în care elevii învață limba franceză la un nivel de excelență, li se predau chimie, biologie, matematică în franceză. Este important pentru că ei nu acumulează doar cunoștințe de limbă franceză, dar și un limbaj de specialitate. Încercăm să le spunem profesorilor, elevilor din aceste licee că, învățând limba franceză, au făcut o alegere de succes”, a spus Roxana Țurcanu.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, au fost anunțate o serie de activități pe care Ambasada Franței, Alianța Franceză, Agenția Universitară a Francofoniei le lansează în luna martie, în contextul în care la 20 martie la nivel internațional este sărbătorită Ziua Francofoniei.

„Desfășurăm o serie de activități, printre care două concursuri destinate elevilor, studenților, dar și publicului larg. Un concurs de fotografie și un concurs de realizare de clip cu tema: „Și în plus vorbesc franceză”, în care îi invităm pe partenerii noștri vorbitori de limbă franceză să reflecteze asupra modului în care pot valoriza faptul că pot vorbi franceză, asupra beneficiilor pe care le-au avut pentru că vorbesc franceză”, a menționat Roxana Țurcanu. De asemenea, săptămâna viitoare va fi prezentată o expoziție la Muzeul National de Istorie despre cei 25 de ani de relații bilaterale între Franța și Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău