Elevi din Republica Moldova au obținut medalii de argint și bronz la Olimpiada Europeană de Fizică

  • 21 Iunie 2023 10:29
Elevi din Republica Moldova au obținut medalii de argint și bronz la Olimpiada Europeană de Fizică

Republica Moldova a obținut două medalii de argint, o medalie de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică, care a avut loc în Hanovra, Germania, în perioada 16-20 iunie, scrie Radio Chișinău.

Medaliile de argint au fost obținute de Ștefan Amarfi și Vadim Ionaș, elevi ai Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău. Paisie Rusu, elev al Liceului Teoretic „Aristotel” din Chișinău s-a învrednicit de medalia de bronz. Victor Vorona, elev al Liceului „Orizont” din Chișinău a primit mențiune de onoare.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), la cea de-a șaptea ediție a Olimpiadei Europene de Fizică au participat 176 de elevi din 38 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de cinci elevi și un profesor.

În ansamblu, după rezultatele generale pe cele 38 țări participante, suntem mai sus de medie, a menționat profesorul de fizică de la liceul Aristotel, conducătorul lotului Republicii Moldova la ediția din acest an a Olimpiadei Europene pentru tinerii fizicieni, Sergiu Bâzgan.

”Comparativ cu alți ani, în care participanții din Rep. Moldova au demonstrat de asemenea rezultate destul de bune, noutatea din acest este că au fost obținute două medalii de argint”, a mai menționat Sergiu Bâzgan.

Referindu-se la susținerea din partea statului a participanților la olimpiadele internaționale, conducătorul echipei a menționat că nu poate fi neglijat efortul depus de Agenția Națională pentru Cercetare și Evaluare, care a acoperit toate cheltuielile pentru participare - transport, taxe de participare, tichete, etc.

În prezent, lotul național olimpic la fizică se pregătește pentru Olimpiada Mondială care se va desfășura în acest an la Tokio, Japonia.

”Acolo concurență va fi mult mai mare, deoarece vin elevi deosebit de pregătiți din mai multe țări asiatice, inclusiv din China”, a mai menționat Sergiu Bâzgan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău