ELECTORALA 2024 | Mai mulți primari au venit cu un îndemn pentru populația Rep. Moldova să participe la Referendumul pro-european din 20 octombrie și să voteze pentru aderarea la UE

  • 05 Septembrie 18:05
ELECTORALA 2024 | Mai mulți primari au venit cu un îndemn pentru populația Rep. Moldova să participe la Referendumul pro-european din 20 octombrie și să voteze pentru aderarea la UE

Drumul Rep. Moldova este înainte spre Uniunea Europeană, este îndemnul primarilor care au beneficiat de fonduri europene în infrastructură și dezvoltare urbană și rurală reușind să transforme felul în care arată localitățile pe care le conduc. Mai mulți edili au venit astăzi cu un îndemn pentru populația Rep. Moldova să participe la Referendumul pro-european din 20 octombrie și să voteze pentru aderarea țării noastre la spațiul comunitar, transmite Radio Chișinău.

Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor,  Constantin Cojocaru, aflat la al cincilea mandat de primar al municipiului Edineț, spune că la un buget anual de circa cinci milioane de euro, proiectele europene - în valoare de peste 10 milioane de euro în toate sferele sociale, precum și cele în derulare în valoare de circa 15 milioane de euro,  au schimbat radical felul în care arată orașul și localitățile din municipiu:

 „Edinețul, până recent, în genere neavând instituția ce deservea serviciul social transportul public, astăzi are cel mai modern serviciu de transport public din toată zona Republica Moldova, inclusiv din spațiul european, cu toate cele necesare, smart, propriu-zis. Numai pe domeniul apă și canalizare a beneficiat de proiecte și acum sunt încă în implementare de aproximativ 200 de milioane de lei. Edinețul a fost revalorificat sub aspectul diferitor elemente smart în instituțiile din zonă. Voi fi partea componentă a procesului de mers înainte prin a spune un DA la referendum. Îndemn cetățenii Edinețului, dar și a nordului Republicii Moldova să se alăture adevăraților noștri parteneri, adevăratei noastre familii. Familia cu nume „Europa”, a declarat Constantin Cojocaru. 

În ultimii patru ani, doar în municipiul Ungheni, Uniunea Europeană a investit peste 310 milioane de lei, pe când municipiul  are un buget anual de doar 150 de milioane, argumentează primarul Vitalie Vrabie:

 „Componenta maximă investițională din propriile resurse ale municipiului Ungheni este puțin sub 30 milioane de lei anual. Or, 300 raportate la 30 ar fi însemnat că acest parcurs de 4 ani de zile ar fi fost de două ori mai lung. S-a reușit să se construiască drumuri, s-au construit apeducte, s-a modernizat priza de aprovizionare cu apă, au fost dezvoltate piste de ciclism, au fost amenajate parcuri. Să ne pătrundem de responsabilitate și să conștientizăm că cursul nostru este de integrare europeană și de a ne pronunța cu un puternic DA în data de 20 la referendum”, a spus Vitalie Vrabie. 

La fel, localitatea Sireți, din raionul Strășeni, cu un buget anual de 10 milioane de lei, a beneficiat de investiții europene de peste 80 de milioane de lei, în ultimii ani, a primarul spus primarul Leonid Boaghi.

Cu îndemnuri și apeluri de participare și susținerea referendumului pro-european au venit și vicepreședinta Congresului Autorităților Locale, Violeta Crudu, primărița localității Cruzești din municipiul Chișinău.

Amintim că pe 20 octombrie în aceeași zi în care vor fi organizate alegeri prezidențiale,   va avea loc Referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.  Pentru a fi validat, este necesar ca la urne să se prezinte cel puțin o treime din alegătorii înregistrați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
20
Wed
18
Thu
18
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău