ELECTORALA 2019 | Expert: Reformele PDM nu au avut impact semnificativ asupra dezvoltării economiei naționale

  • 19 Februarie 2019 12:59
ELECTORALA 2019 | Expert: Reformele PDM nu au avut impact semnificativ asupra dezvoltării economiei naționale Moldova Curată

Reformele anunțate de Partidul Democrat de la guvernare în programul electoral la alegerile parlamentare din 2014 nu au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării economiei Republicii Moldova, a declarat expertul centrului analitic Expert-Grup, Iurie Morcotîlo.

Potrivit agenției INFOTAG, expertul Expert-Grup a reamintit marți, pe rețelele sociale, că, "potrivit programului electoral al PDM, acesta s-a angajat să implementeze reforme în domeniul agriculturii, al ocupării forței de muncă și al politicii de migrație".

"În sectorul agrar, PDM a promis stimularea fiscală a agenților economici și creșterea volumului de subvenții oferite. În pofida unor progrese sub forma unui program de susținere a tinerilor întreprinzători, unele reforme, cum ar fi proiectul de garantare a împrumuturilor pentru gospodăriile care dețin mai puțin de 10 hectare, nu au fost puse în aplicare, fiind stopate la etapa studiului de fezabilitate. Este încă necesară o restructurare serioasă a sectorului, deoarece acesta rămâne extrem de sensibil la condițiile climatice", a spus expertul.

Potrivit lui, "inițiativele legate de reducerea migrației populației nu au funcționat eficient, deși programul PARE 1+1, care vizează întoarcerea intereselor migranților față de Republica Moldova, a fost extins, sprijinul financiar al statului nu s-a dublat, așa cum au promis autoritățile, iar numărul migranților continuă să crească. 

"Reformele PDM orientate spre creșterea numărului locurilor de muncă au avut un efect nesemnificativ. O dovadă poate servi atragerea anuală a investițiilor străine directe de până la un miliard de euro, anunțată în programul electoral al PDM, care rămâne doar pe hârtie. Iar deschiderea locurilor de muncă s-a datorat în principal creșterii numărului de angajați neformali. Toate acestea arată că lupta cu economia tenebră va rămâne ineficientă atâta timp cât mediul de afaceri continuă să fie sceptic față de acțiunile autorităților și să nu aibă încredere în măsurile sale de stimulare a economiei", a spus expertul.

El explică ineficiența reformelor prin doi factori: "în primul rând, majoritatea inițiativelor au fost implementate în doar doi, nu patru ani, iar în al doilea rând, chiar și impactul lor pozitiv s-a redus semnificativ din cauza lipsei de progres în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței sistemului judiciar".
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău