ELECTORALA 2019 | CReDO: Lipsește o metodologie de evaluare a utilizării resurselor administrative

  • 22 Februarie 2019 18:00
ELECTORALA 2019 | CReDO: Lipsește o metodologie de evaluare a utilizării resurselor administrative

În spațiul public lipsește o metodologie, dar și criterii care ar permite evaluarea clară a utilizării justificate sau nejustificate a resurselor administrative și dacă un bun public este folosit pentru a crea un avantaj concurențial. În lipsa unei metodologii profesioniste, este complicat să faci concluzii educate și de expertiză. De această părere este directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf.

Directorul CReDO a declarat, într-o conferință de presă la IPN, că experții Centrului monitorizează campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie cu ajutorul tehnologiilor științifice. Este vorba de o cercetare asupra caracterului liber și corect al campaniei electorale. „Această cercetare este un efort restrâns, cu contribuția noastră, pentru a ridica standardele de monitorizare și de a contribui la o înțelegere mai bună a calității procesului electoral și a campaniei electorale”, a notat Sergiu Ostaf. Cercetarea conține câteva componente: comportamentul alegătorului, utilizarea resurselor administrative, comportamentul mass-media, finanțele publice.

Sergiu Ostaf a menționat că și instituțiile publice trebuie să preia metodologiile perfecționate în activitatea sa, în condițiile în care și la acest nivel deocamdată lipsește o metodologie foarte clară de triere a pretinselor cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative. Necesitatea vine pentru a promova un nivel înalt de expertiză, care ar face o diferență clară între cele două noțiuni: resurse administrative și abuzul de resurse administrative. Or, sunt cazuri în care utilizarea bunurilor publice este necesară, de exemplu cum ar fi o calamitate, în situații de urgență.

În altă ordine de idei, Sergiu Ostaf a declarat că procedura de suspendare din funcția publică și implicarea funcționarilor în acțiuni politice trebuie prevăzută foarte clar în legislație. De exemplu, secretarii de stat, care trebuie să asigure continuitatea acțiunilor publice, își pot suspenda activitatea pe durata campaniei. Or, aceasta este persoana cheia într-o instituție, care din start a fost creată pentru a depolitiza procesul de adoptare a politicilor. În opinia lui Ostaf, legea trebuie modificată, iar secretarii să nu-și poată suspenda activitatea în campanie electorală.

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului va prezenta raportul final consolidat după câteva zile de la încheierea alegerilor. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău