”ELE”, - artistele basarabene care au cucerit România cu talent

  • 05 Septembrie 2016 23:27
”ELE”, - artistele basarabene care au cucerit România cu talent

Trei artiste plastice din Republica Moldova își propun, prin intermediul unor evenimente cuturale și tabere naționale și internaționale, să promoveze arta plastică basarabeană peste Prut, dar și în întreaga lume.

Este vorba despre grupul ”ELE” format din  Florina Breazu, Victoria Cozmolici și Inga Edu. Recent, cele trei artiste, autoare ale mai multor expoziții personale în Republica Moldova și România, în alte țări europene, dar și în Canada și Statele Unite, au vernisat prima lor expoziție de grup în incinta Centrului Cultural din Vălenii de Munte, localitatea prahoveană în care a trăit și și-a scris opera marele istoric Nicolae Iorga.

Diferite ca stil și tematică abordată în creațiile lor, și foarte modeste, având în vedere realizările și munca asiduă din spate, așa le-am cunoscut în cadrul Universității de Vară ”Nicolae Iorga” pe Florina Breazu, Victoria Cozmolici și Inga Edu unde cele trei au vernisat prima lor expoziție de grup.

Tinere, frumoase și pline de energie molipsitoare ”ELE” își propun să promoveze arta basarabeană și să stabilească o punte de legătură între artiștii plastici de pe cele două maluri ale Prutului prin intermediul unor tabere de creație în care artiștii basarabeni să se poată întâlni cu artiști plastici din România și străinătate.

Florina Breazu este membră  a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și doctorandă la Universitatea Națională de Arte din București. Practică în general pictura abstractă combinată cu elemente din realitate. Expoziția de la Vălenii de Munte este intitulată ”Dimineața”.

”Apar elemente, aparent inspirate din realitate, cum ar fi florile. Dimineața, nu neapărat însemnând începutul zilei, ci un început: zorile, trezirea, deșteptarea...  Lucrările pot fi descifrate printr-o conexiune la un univers spiritual, un univers al visului și al imaginarului unde lucrurile care par solide și consistente în realitatea vizibilă, se transformă într-o altă consistență imaterială”, a constatat Florina Breazu.

Autoare a aproape 50 de expoziții vernisate în Republica Moldova, dar și în România, Franța, Germania, Rusia sau Belgia, Florina Breazu este laureată și a unei serii de premii și distincții pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv al titlului onorific de Maestru în artă.

O altă membră a grupului ”Ele”, Inga Edu este pasionată de peisaje și natură statică, în special de clădirile vechi. Expoziția de la Vălenii de Munte prezintă o serie de lucrări inspirate din centrul vechi al orașului Chișinău, dar și din diferite orașe din România.

”Din păcate reconstrucțiile care se fac acum distrug orașul nostru vechi. Eu încerc să pictez ce a mai rămas, ca să rămână în memorie. De exemplu am o casă pictată în 1997 sau 1999 care astăzi nu mai există. Zidurile și casele păstrează memoria. Câteodată, când mă aflu în zonele vechi ale orașelor,  dacă nu se află nimeni pe stradă în acel moment am impresia că acuș va veni o doamnă într-o rochie de epocă sau o caretă cu cai”, a mărturisit Inga Edu.

Inga Edu a participat la nenumărate expoziții în  România, Italia și Ungaria. Are lucrări în colecții particulare din Austria, Canada, SUA, Rusia, Italia, Norvegia. A câștigat premiul Uniunii Latine pentru tineri artiști în domeniul artelor plastice, premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru prezentarea grafică a colecției „Scriitori Basarabeni contemporani” și premiul „Clubul Rotary RO”.

Victoria Cozmolici, cea de-a treia membră a grupului ”ELE” este pasionată de pictura statică, și participă la expoziții în România începând cu anul 2006. În cadrul expoziției de la Vălenii de Munte, a venit cu o serie de lucrări în care sunt reprezentate fructe dar și figura femeii, aflată mereu în stări diferite.

Condiția de artist este una dificilă în Republica Moldova este de părere Victoria.

”Este greu să reziști din artă, de aceea mai mulți pictori se ocupă cu alte activități: predau în școli, fac design. Foarte puțini artiști fac ceea ce le place”, a constatat Victoria Cozmolici.

Expoziția grupului ”ELE” din incinta Centrului Cultural din orașul Vălenii de Munte, România va putea fi vizitată până la mijlocul lunii septembrie.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,14
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,47 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
15
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău