Egiptul “eliberează calea pentru ajutorul umanitar pentru Gaza”

  • 20 Octombrie 2023 11:31
Egiptul “eliberează calea pentru ajutorul umanitar pentru Gaza”

Egiptul a îndepărtat blocurile de beton din apropierea graniței cu Gaza, a declarat vineri o sursă de securitate egipteană pentru AFP, ceea ce a creat speranța că ajutoarele umanitare ar putea începe în curând să ajungă la palestinienii blocați în interior, transmite The Guardian.

Israelul a refuzat să își deschidă granițele cu Gaza, dar Joe Biden a negociat un acord pentru a permite intrarea ajutoarelor prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul, singura cale de acces în teritoriu care nu este controlată de israelieni. Ajutoarele se adună, dar nimic nu a intrat încă în Gaza, scrie G4Media.

Radiodifuzorul egiptean de stat al-Qahera News a declarat că punctul de trecere de la Rafah se va deschide vineri, dar Cairo a spus că are nevoie de mai mult timp pentru a repara drumurile.

Egiptul continuă să repare aceste drumuri, iar vineri „vehicule și echipamente egiptene au intrat pentru a repara drumul de pe partea palestiniană”, au declarat martori pentru AFP.

Biden a obținut un acord pentru a permite intrarea a 20 de camioane cu ajutoare, dar acordul a venit cu condiții stricte din partea Israelului – ajutoarele trebuie să ajungă doar la civili și să nu cadă în mâinile militanților Hamas. De asemenea, ar trebui să fie distribuite doar în sudul Fâșiei Gaza, unde Israelul a ordonat evacuarea civililor.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, a descris acordul lui Biden ca fiind „o picătură în oceanul de nevoi”, afirmând că este nevoie de 2.000 de camioane.

ONU a descris situația din Gaza ca fiind „mai mult decât catastrofală”, în timp ce Israelul bombardează enclava din aer ca represalii la un atac terorist al Hamas, cel mai sângeros din istoria sa de 75 de ani.

Potrivit ONU, mai mult de un milion din cele 2,4 milioane de persoane din Gaza au fost strămutate și situația umanitară se înrăutățește pe zi ce trece.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău