Egiptul cumpără 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria, în pofida scăderii prețurilor de către Rusia

  • 28 Septembrie 2023 11:47
Egiptul cumpără 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria, în pofida scăderii prețurilor de către Rusia

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunțat miercuri seara că a cumpărat o cantitate de 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria, la o licitație internațională, transmite Reuters.

Achiziția cuprinde 60.000 tone de grâu din România, care va fi livrat în perioada 10-20 noiembrie, și 110.000 tone de grâu din România și Bulgaria, care va fi livrat în perioada 21-30 noiembrie.

Grâul european continuă să fie preferat în Egipt, în condițiile în care un plafon de preț neoficial afectează competitivitatea grâului rusesc.

Traderii spun că autoritățile de la Moscova impun neoficial un preț minim de export de 270 dolari pe tonă free-on-board (FOB) la licitațiile internaționale, pentru a limita exporturile și a ține sub control prețurile pe piața internă.

La prima rundă a licitației GASC, tot grâul rusesc a fost oferit la 270 dolari pe tonă FOB, același preț oferit pentru grâul rusesc la licitația de săptămâna trecută, dar în timpul negocierilor de la licitația de miercuri, o serie de participanți au redus prețurile lor pentru grâul rusesc sub 270 dolari pe tonă, unele companii oferind 260 dolari pe tonă.

Traderii spun că autoritățile de la Moscova au dat neoficial aprobarea pentru reducerea prețului.

Totuși, grâul din România și Bulgaria încă este oferit la prețuri mai scăzute.

Egiptul suferă în prezent de pe urma unei crize valutare după ce războiul din Ucraina a provocat o undă de șoc economiei egiptene, în condițiile în care peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni depind de programul guvernamental de subvenționare a pâinii.

Anul trecut, Ministerul Aprovizionării din Egipt a început să cumpere grâu direct de la furnizori pentru a putea negocia prețuri mai bune în perioade de incertitudine. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău