Egiptul, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul rup legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzat că susține terorismul

  • 05 Iunie 2017 10:09
Egiptul, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul rup legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzat că susține terorismul

Arabia Saudita, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au anunțat luni că au rupt legăturile diplomatice cu Qatarul, stat acuzat că "susține terorismul", inclusiv al-Qaeda, gruparea Stat Islamic și Frăția Musulmană, scrie AFP.

De asemenea, prin intermediul agenției de știri oficiale, Bahrainul a justificat decizia acuzând Doha de "subminarea securității și stabilității (n.r. regatului) și intervenție în treburile sale" interne, scrie Hotnews.ro.

La scurt timp, aceeași decizie a fost anunțata și de autoritățile din Egipt și de cele din Emiratele Arabe Unite.

Egiptul a "decis să pună capăt relațiilor sale diplomatice cu statul Qatar", a anunțat ministerul egiptean al Afacerilor Externe într-o declarație, anunțând închiderea frontierelor sale "aeriene și maritime pentru toate mijloacele de transport qatareze".

Acest seism diplomatic intervine la 15 zile după o vizită la Riad a președintelui american Donald Trump care a cerut țărilor musulmane să acționeze împotrivă extremismului religios.

Într-o prima reacție, secretarul american de stat Rex Tillerson a cerut țărilor din Golf să încerce să își rezolve divergențele și să rămână unite.

Este vorba de cea mai gravă criză de la crearea, în 1981 a Consiliului de Cooperare în Golf (CCG: Arabia Sauditga, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar).

Aceste evoluții vin după ce autoritățile din Qatar au afirmat săptămâna trecută că au fost victimele unor hacker care au publicat pe site-ul agenției oficiale de presă QNA afirmații false atribuite emirului Tamim ben Hamad Al-Thani.

Aceste afirmații controversate vin împotrivă consensului regional asupra mai multor subiecte sensibile, în special Iranul, despre care se spune că este un aliat strategic, în condițiile în care Arabia Saudita tocmai îl acuzase că este "vârful de lance al terorismului".

Afirmațiile atribuite șeicului conțin și comentarii negative legate de relațiile dintre administrația Donald Trump și Qatar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău