Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, vândut pentru circa 6 milioane de dolari

  • 09 Iulie 2019 13:28
Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, vândut pentru circa 6 milioane de dolari

Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, cu o vechime de 3.000 de ani, vândut la Londra pentru circa 6 milioane de dolari, în pofida opoziției autorităților de la Cairo, au anunțat luni responsabili guvernamentali egipteni, citați de AFP.

Capul sculptat din cuarțit brun, cu o înălțime de 28,5 centimetri, a fost vândut cu peste 4,7 milioane de lire sterline (5,9 milioane de dolari) de către casa de licitații Christie's unui cumpărător necunoscut, în timpul uneia dintre cele mai controversate vânzări din ultimii ani.

La mai puțin de o săptămână după, Comitetul național egiptean pentru repatrierea antichităților (NCAR) a declarat după o întâlnire de urgență că procuratura egipteană a cerut Organizației Internaționale de Poliție Criminală (OIPC, Interpol) "să emită un aviz'' pentru a localiza "masca de cuarțit, din cauza lipsei documentelor necesare la momentul vânzării".

"Comitetul își exprimă profunda nemulțumire față de comportamentul neprofesionist" care a permis "vânzarea de antichități egiptene pentru care nu au fost furnizate actele de proprietate și documente care atestă exportul lor legal din Egipt", a declarat NCAR într-un comunicat.

Comitetul, condus de ministrul pentru antichități Khaled al-Enany, a solicitat Londrei să interzică exportarea obiectelor vândute "până când documentele solicitate vor fi prezentate autorităților egiptene".

NCAR a adăugat că a angajat o firmă de avocatură din Marea Britanie care să intenteze un "proces civil" fără a oferi detalii suplimentare.

Vânzarea capului sculptat al lui Tutankhamon a provocat imediat furia autorităților egiptene.

Fostul ministru pentru antichități Zahi Hawass a declarat pentru AFP că piesa pare să fi fost "furată" în anii 1970 de la templele din Karnak, aflate la nord de Luxor, iar Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a cerut Foreign Office și UNESCO să oprească vânzarea.

Christie's a susținut însă că Egiptul nu și-a exprimat anterior preocuparea față de acest obiect, "deși existența sa era cunoscută, iar sculptura fusese expusă în public".

În plus, casa de licitații a publicat o cronologie a modului în care relicva și-a schimbat proprietarii, trecând de la un dealer european de artă la altul, în ultimii 50 de ani.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău