Egalitatea de gen în Republica Moldova
-
09 Decembrie 2015 18:50
În Republica Moldova nu se poate vorbi în prezent despre oportunități egale și despre o reprezentare echitabilă a femeilor în toate sferele vieții sociale, inclusiv în politică.
Sunt concluziile conferinței naționale privind egalitatea de gen organizată astăzi de o serie de organizații neguvernamentale, pentru a sensibiliza opinia publică și autoritățile asupra acestei probleme.
Principala problemă în ceea ce privește asigurarea egalități de gen în Republica Moldova este implementarea redusă a legislației în domeniu, este de părere Președintele Platformei pentru Egalitatea de Gen, Valentina Bodrug-Lungu.
”Având legea cu privire la șanse egale, Programul Național cu privire la asigurarea egalității de gen, avem foarte multe situații de discriminare a femeilor la angajare, a femeilor mame, a femeilor aflate în concediu de îngrijire și creștere a copilului. Al doilea element important, rămâne problema doua problemă domeniului politic și public, și anume participare femeilor în domeniul decizional”, a declarat Valentina Bodrug-Lungu.
Abordările patriarhale din societate, stereotipurile privind rolul femeilor în familie, în societate, și în alte sfere ale vieții sociale, sunt printre principalele cauze ale inegalității de gen în Republica Moldova, sunt de părere activiștii pentru drepturile omului care au venit cu o serie de propuneri menite să schimbe situație. Directorul Fundației Est-Europene, Andrei Brighidin.
”Introducerea cotei de reprezentare pentru ambele sexe, în parlament și în guvern. Pentru a redresa problema participării reduse a femeilor pe piața muncii, propunem instituirea inclusiv a concediului paternal care va schimba stereotipul privind rolul femeilor în familie și în procesul de îngrijire al copilului, a declarat Andrei Brighidin.”
Prezentă la eveniment, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a subliniat rolul societății civile în realizarea schimbărilor necesare pentru dezvoltarea armonioasă a unui stat, în speță în asigurarea egalității de gen, dar și a fiecărui individ în parte. Diplomatul a oferit exemple de bune practici care duc la asigurarea egalității de gen în Suedia.
”Egalitatea de gen este o problemă care în Suedia este pusă în primul rând în familie, unde ambii parteneri își asumă responsabilitatea pentru realizarea treburilor casnice, dar și creșterea copiilor. Prin măsurile care au asigurat egalitatea de gen în Suedia mai multe femei au fost implicate în activități economice, iar ca urmare Produs Intern Brut a crescut”, a declarat Signe Burgstaller.
Conferința națională ”Egalitatea de gen în Republica Moldova, perspectiva societății civile”a fost organizată de către Platforma pentru Egalitate de Gen din care fac parte zeci de organizații și activiști care luptă pentru drepturile omului în Republica Moldova.