Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna a scăzut la 66% în cazul variantei Delta (studiu)

  • 25 August 2021 08:30
Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna a scăzut la 66% în cazul variantei Delta (studiu)

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infectării cu COVID-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, potrivit datelor publicate marți de autoritățile sanitare americane, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste date provin dintr-un studiu realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale din șase state, care a examinat performanța vaccinurilor în condiții reale. Participanții sunt testați săptămânal atât pentru infectările simptomatice, cât și pentru cele asimptomatice.

Aproape toți angajații vaccinați din domeniul sănătății au fost injectați cu serurile de la Pfizer sau Moderna.

În perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infectării a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din SUA.

Însă după ce varianta Delta a devenit dominantă, adică când a fost identificată în peste 50% din cazuri, eficiența sa a scăzut la 66%.

Autorii studiului avertizează însă că acest declin poate fi cauzat nu doar de varianta Delta, ci și de o erodare în timp a eficacității vaccinurilor.

"Deși aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor anti-COVID-19 în prevenirea infectării, faptul că reducerea infectărilor rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile continue ale vaccinării" apreciază autorii studiului.

Datele publicate marți nu au urmărit și diferența între eficacitatea vaccinului Moderna și cea a serului Pfizer.

Această scădere a eficacității în cazul variantei Delta a fost evidențiată de mai multe studii, chiar dacă cifra exactă diferă de la un studiu la altul.

Acesta este unul din motivele invocate săptămâna trecută de autoritățile sanitare pentru a anunța o campanie de rapel începând cu mijlocul lunii septembrie pentru toți adulții americani care au primit a doua doză în urmă cu opt luni.

Cu toate acestea, protecția vaccinurilor împotriva cazurilor severe, a spitalizărilor și a deceselor rămâne ridicată.

Un alt studiu lansat marți de CDC, efectuat pe pacienți din Los Angeles în perioada cuprinsă între începutul lunii mai și sfârșitul lunii iulie, arată că persoanele nevaccinate sunt de 29 de ori mai susceptibile de a fi spitalizate decât persoanele vaccinate.

Varianta Delta a devenit dominantă în SUA la începutul lunii iulie și este în prezent responsabilă pentru peste 98% din infectări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău