Efectele secundare ale celei de a treia doze de vaccin anticovid, durerea la înțepătură și oboseală, asemănătoare celor de la rapel, arată un studiu american

  • 29 Septembrie 2021 13:19
Efectele secundare ale celei de a treia doze de vaccin anticovid, durerea la înțepătură și oboseală, asemănătoare celor de la rapel, arată un studiu american

Efectele secundare ale celei de a treia doze (”booster”) de vaccin împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech și Moderna sunt foarte ”asemănătoare” celor de la rapel, arată un studiu publicat de către autoritățile sanitare americane, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aceste date au fost culese de la câteva mii de persoane vaccinate cu a treia doză - de la jumătatea lui august și până la jumătatea lui septembrie, pe când ”booster”-ul era autorizat în vederea vaccinării anticovid a persoanelor imunodeprimate în Statele Unite, notează sursa citată

Studiul arată că a treia doză ”este, pentru moment, bine tolerată”, a anunțat într-o conferință de presă directoarea Centrelor de prevenție și luptă împotriva bolilor (CSC) Rochelle Walensky.

”Frecvența și tipul efectelor secundare sunt asemănătoare celor observate după a doua doză (rapel) și sunt de obicei ușoare sau moderate și de scurtă durată”, a precizat ea.

La 19 septembrie, peste două milioane de americani erau vaccinați cu a treia doză de vaccin împotriva covid-19 în Statele Unite, potrivit CDC.

Datele publicate marți provin de la aproximativ 20.000 de persoane care s-au înscris pe o aplicație și care au completat un chestionar după vaccinare.

Aproximativ 79% dintre persoanele care au completat acest chestionar au semnalat o reacție localizată după vaccinarea cu a treia doză de vaccin anticovid - durere la locul înțepăturii -, iar 74% o reacție denumită sistemică, adică afectând întregul organism (oboseală).

După rapel, aceste cifre erau 78% și, respectiv, 77%, deci foarte asemănătoare.

Aproximativ 28% dintre cele aproximativ 20.000 de persoane au declarat că nu și-au putut desfășura activitățile zilnice obișnuite după cea de a treia doză, majoritatea a doua zi după vaccinare.

Aceste date nu sunt, însă, reprezentative pentru populația americană, avertizează CDC, în contextul în care majoritatea persoanelor înscrise pe aplicație sunt albe.

Studiul nu reprezentă numai persoanele imunodeprimate, încontextul în care și alte persoane au fost vaccinate cu a trea doză de vaccin anticovid - ocolind recomandările de la acea vreme -, potrivit CDC.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău