Efectele sancțiunilor occidentale: Rusia devine al doilea mare furnizor de petrol al Indiei

  • 14 Iunie 2022 18:18
Efectele sancțiunilor occidentale: Rusia devine al doilea mare furnizor de petrol al Indiei

Rusia a devenit în luna mai al doilea mare furnizor de petrol al Indiei, retrogradând Arabia Saudită pe locul trei, arată datele din surse comerciale, consultate de Reuters. Irakul rămâne în continuare principala sursă de petrol a Indiei, scrie DIGI24.

Rafinăriile din India au primit în luna mai aproximativ 819.000 barili pe zi (bpd) de petrol rusesc, cel mai ridicat nivel nivel lunar de până acum, față de aproximativ 277.000 bpd în aprilie, notează sursa citată.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulți importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât prețurile spot pentru țițeiul rusesc au scăzut semnificativ, potrivit Reuters, prelaută de Agerpres.

Prin urmare, au profitat rafinăriile din India, care cumpără rar petrol rusesc, din cauza costurilor ridicate de transport.

„Benzina dă tonul... dacă vrei să majorezi producția de benzină și combustibil de avion, atunci ai nevoie de petrol din Nigeria și Angola. China a redus importurile de petrol din Angola, din cauza restricțiilor, astfel încât o parte din petrol ajunge în Europa și o parte în India”, a apreciat Ehsan Ul Haq, analist la Refinitiv.

Acesta a explicat că, pe lângă disponibilitatea petrolului mai ieftin din Rusia, prețul mai ridicat al țițeiului din Orientul Mijlociu a determinat rafinăriile din India să cumpere petrol din Nigeria.

În mai, importurile de petrol ale Indiei au totalizat 4,98 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din decembrie 2020. Este un avans de 5,6% față de aprilie, și de 19% față de mai 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău