EDITORIAL | Furtul secolului! de Dan Manolache

  • 13 Ianuarie 2018 12:24
EDITORIAL | Furtul secolului! de Dan Manolache

„Fondul român de aur ce se găseste la Moscova este declarat intangibil pentru oligarhia română. Guvernul sovietic iși asumă răspunderea de conserva acest fond și de a-l remite în mâinile poporului roman”.

Așa suna Hotărârea Consiliului Comisarilor Poporului semnată în 13/26 ianuarie 1918, între alții, de Lenin și Troțki. O hotarâre prin care era confiscat nu numai „fondul român de aur” ci și alte valori ce compuneau tezaurul pe care, cu bună credință, România, amenințată de acupația Puterilor Centrale, crezuse că-l pune la adăpost într-o țară aliată.

A trecut o sută de ani! În Romania s-au succedat guverne democratice sau autoritare, am intrat apoi în orbita sovietică din care ne-am desprins în 1989…

În URSS s-au instalat pe rând, teroarea lui Stalin, dezghețul lui Hrusciov, stagnarea lui Brejnev, glasnostul și perestroika emblematice pentru epoca Gorbaciov. A apărut, ca stat succesoral, Federația Rusă cu ale sale aspirații către democrație…

Constatăm însă că un popor român pe placul conducătorilor de la Kremlin încă nu a apărut. Pe cale de consecință, tezaurul românesc rămâne “conservat”, adică furat iar “remiterea în mâinile poporului român” o minciună ce implinește… un secol.

Încercări de recuperare au fost. S-au și obținut unele rezultate. In 1935 și 1936 s-au intors documente istorice și opere de artă, iar in 1956 alte valori inestimabile ale culturii noastre între care tablourile lui Grigorescu și Cloșca cu puii de aur. Tezaurul Bancii Naționale precum și alte importante valori, bijuteriile Regei Maria de pildă, nu.

În septembrie 1965, în vizită la Moscova, o delegație romanească “de partid și de stat” din care făceau parte Nicolae Ceaușescu, Ion Gheorghe Maurer și Alexandru Bârlădeanu, a “ridicat problema tezaurului”. Leonid Brejnev a răspuns intr-un limbaj specific…”noi am cântărit multilateral….și considerăm că restituirea unor lucruri… care se referă la o perioadă când exista o vrajbă între țările respective nu ar corespunde interesului prieteniei noastre și colaborării dintre noi. Considerăm că această problemă trebuie închisă și să nu mai vorbim de ea”.

Chiar așa? Nici măcar să nu mai vorbim despre 93,36 tone de aur?

De vorbit s-a mai vorbit și se vorbeste încă,  în comisia de istorici români și ruși constituită ca să…. studieze chestiunea. Fără rezultat însă. Anii trec și se pare că vechile reflexe rămân neschimbate în noua democrație din Est.

Poate ar fi bine să învățăm puțină rusă. Așadar …

Sursa: Radio România Cultural

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău