Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale va fi in memoriam Ion Caramitru

  • 14 Septembrie 2021 16:12
Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale va fi in memoriam Ion Caramitru

Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale, a VI-a la număr, va fi dedicată memoriei actorului de teatru și film și regizorului Ion Caramitru, care s-a stins din viață la 5 septembrie. Reuniunea începe miercuri, 15 septembrie, și se va încheia pe 26 septembrie, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a declarant că toamna acestui an a început cu tristețe. Anume Ion Caramitru a stat la înființarea proiectului Reuniunii Teatrelor Naționale. Odată cu plecarea sa la cele veșnice, mai multe spectacole au fost înlocuite. Va rămâne însă în memoria publicului. Vocea sa va putea fi auzită în spectacolele Teatrului Național Radiofonic, în special în ultimul rol realizat la acest teatru, în spectacolul „Undeva în Transilvania”.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a dat asigurări că Ministerul Culturii va continua toate proiectele benefice și valoroase, care au rezistat pe durata anilor, și va depune efort pentru a dezvoltata și mai departe proiectul „Reuniunea Teatrelor Naționale” de la Chișinău. Inițiativa este sub patronajul președintelui României și al Republicii Moldova, dar marele efort a fost făcut de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, care în acest an face 100 de ani. Ministrul mai spune că se depun eforturi pentru a nu periclita buna desfășurare a evenimentului, pentru a oferi publicului acces în mod sigur la spectacole, având în vedere pandemia.

Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, speră că sălile vor fi pline, deoarece este o ocazie rară de a vedea spectacole premiate nu doar la București, dar și în întreaga lume. Spectatorii au doar de câștigat din această acțiune temerară, care e și complicată, după un an în care reuniunea nu a avut loc.

Președinte interimar al Institutul Cultural Român, Mirel Taloș, menționează că, după ce anul trecut au fost anulate marile evenimente culturale, în 2021 acestea revin. Reuniunea Teatrelor Naționale este unul din principalele evenimente pe care ICR le susține la nivel mondial. Anume aici, spune el, sunt investite resurse financiare și organizatorice importante.

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, este bucuros că în acest an la Reuniune se atestă o diversitate mai mare de spectacole. Odată ce se va încheia Reuniunea, va începe Centenarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, dar și organizarea Festivalului Internațional de Teatru FESTIS.

Regizorul român de teatru, Cristian Hadji-Culea, este fericit că Reuniunea a devenit o obișnuință fericită în lumea teatrelor de limbă română. Teatrul Național din Iași va veni cu două spectacole minunate, foarte diferite, care speră să-și găsească locul adecvat pe scena teatrului din Chișinău.

Afișele Reuniunii pot fi consultate pe pagina web și cea de Facebook a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău