Ediția a XVI-a a festivalului ”Zilele Basarabiei”

  • 21 Martie 2016 18:04
Ediția a XVI-a a festivalului ”Zilele Basarabiei”

La București și Timișoara se va desfășura ediția a XVI-a a festivalului ”Zilele Basarabiei”, pentru a marca cea de-a 98-a aniversare de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

De asemenea, un omagiu va fi adus artizanilor unirii la Mănăstirea Cernica. Evenimentele culturale, prevăzute să aibă loc între 24 și 28 martie,vor fi organizate de Asociațiile Studenților Basarabeni din România.

În prima zi Festivalului va fi organizată la Universitatea din București conferința „Generația Unirii – context istoric, acțiuni, rezultate”, la care vor fi prezente personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului. De asemene, va fi invitat ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a menționat Anamaria Vrabie, membră a Organizației Studenților Basarabeni din București.

„Scopul acestui eveniment este de a reînvia amintirea zilei de 27 martie 1918, de a înțelege că sângele unei națiuni este mai puternic decât toate războaiele și suferințele prin care trece un popor și că românii au fost și sunt o națiune, indiferent de granițe și timp”, a declarat Anamaria Vrabie.

În trei licee din București se vor desfășura ore de istorie despre unirea Basarabiei cu România, iar duminică, 27 martie, al optulea an consecutiv, la Mănăstirea Cernica, din județul Ilfov tinerii vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Țării, printre care Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan și primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ține o slujbă de pomenire.  În aceeași zi, în Piața Unirii din capitala României, va fi organizat un flas-mob și o horă din Moldova ce se va încheia prin realizarea hărții României Mari cu ajutorul oamenilor care vor marca hotarul.

Zilele Basarabiei se vor desfășura și la Timișoara pe 25-27 martie. La festival au fost invitați doi scriitori basarabeni, Nicolae Rusu și Vlad Zbârciog care vor vorbi despre istoria Basarabiei, în special, din perioada sovietică, a menționat Doina Dombrov, de la Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara.

„E vorba despre Nicolae Rusu, un scriitor cu o poveste de viață cutremurătoare pentru că a fost deportat în Siberia și cred că are ce să ne povestească despre experiența lui și a văzut o altfel de Basarabie decât cea pe care o știm noi, tinerii. Și e vorba de poetul Vlad Zbârciog”, a constatat Doina Dombrov.

De asemenea, la Timișoara va fi organizat un concert de rock, unde vor cânta trei trupe din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău